KOLAČ NA METAR Bio je veoma popularan u nekadašnjoj Jugoslaviji, a malo košta
Metarski kolač se sastoji od više slojeva dvobojnih biskvita i filova i zato ima bogat ukus.
Sastojci:
Kore:
4 jaja
250 g šećera
250 g brašna
1 prašak za pecivo
5 kašika vode
10 kašika ulja
3 kašike kakaoa
Fil:
750 ml mleka
250 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
2 kašike brašna
250 g margarina
Glazura:
200 g čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Penasto umutiti jaja, dodati šećer, vodu, sjediniti da se šećer istopi. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan dodati kakao. Sipati ih u dva podmazana uska kalupa i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade, pa iseći po širini na parčiće debljine 1 cm.
Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti malo i u njemu razmutiti puding i brašno, a preostalo mleko staviti da proključa sa šećerom. Kada proključa sipati smesu od pudinga i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Umutitu 250 g margarina i dodavati kašikom u njega ohlađen fil. Mutiti sve vreme mikserom dok se smesa ne ujednači i postane penasta.
Ređanje: Na tacnu stavljati naizmenično jednu svetlu pa jednu tamnu krišku biskvita a između po kašiku fila. Ređati kriške jednu iza druge kao rolat. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Preostalim filom premazati kolač okolo, pa preliti glazurom od istopljene čokolade sa uljem. Ostaviti da se stegne. Kolač seći ukoso kako bi se videle šare.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BOŽANSTVEN SLATKIŠ Keks kolač koji se ne peče, a dva fila ima!
Kremasta poslastica, savršena da poslužite goste.
VOĆNA FANTAZIJA Kolač sa dva fila i crvenim želeom oboriće vas s nogu!
Izdašan kolač koji se brzo napravi odličan je za porodična okupljanja
KOLAČ NA METAR Jeftin starinski kolač koji se u Jugoslaviji pravio za posebne prilike
Kolač se pravi od sastojaka koje imate u kući i nije komplikovan kako izgleda na prvi pogled.
BAKIN KOLAČ Recept za najmekše vafle na svetu koje unuci obožavaju!
Možete ih mazati džemom, kremom ili jesti uz čaj i kafu.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
Komentari (0)