KOLAČ NA METAR Bio je veoma popularan u nekadašnjoj Jugoslaviji, a malo košta

Vesna Vukadinović

11:30

Slatki kutak 0

Metarski kolač se sastoji od više slojeva dvobojnih biskvita i filova i zato ima bogat ukus.

KOLAČ NA METAR Bio je veoma popularan u nekadašnjoj Jugoslaviji, a malo košta
Shutterstock

Sastojci:

Kore:

4 jaja

250 g šećera

250 g brašna

1 prašak za pecivo

5 kašika vode

10 kašika ulja

3 kašike kakaoa

Fil:

750 ml mleka

250 g šećera

2 kesice pudinga od vanile

2 kašike brašna

250 g margarina

Glazura:

200 g čokolade

1 kašika ulja

Priprema:

Penasto umutiti jaja, dodati šećer, vodu, sjediniti da se šećer istopi. Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva jednaka dela. U jedan dodati kakao. Sipati ih u dva podmazana uska kalupa i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade, pa iseći po širini na parčiće debljine 1 cm.

Fil: Od ukupne količine mleka odvojiti malo i u njemu razmutiti puding i brašno, a preostalo mleko staviti da proključa sa šećerom. Kada proključa sipati smesu od pudinga i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Umutitu 250 g margarina i dodavati kašikom u njega ohlađen fil. Mutiti sve vreme mikserom dok se smesa ne ujednači i postane penasta.

Ređanje: Na tacnu stavljati naizmenično jednu svetlu pa jednu tamnu krišku biskvita a između po kašiku fila. Ređati kriške jednu iza druge kao rolat. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Preostalim filom premazati kolač okolo, pa preliti glazurom od istopljene čokolade sa uljem. Ostaviti da se stegne. Kolač seći ukoso kako bi se videle šare.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading