POSLASTICA IZ BAJKE Ferero torta, raskošna, kremasta i neodoljiva
Čokolada i lešnici, meke i sočne korice….pravo zadovoljstvo ju je bilo i praviti i probati
Sastojci
Za biskvit (24cm):
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 200 g mlečne čokolade
- 100-200g tamne čokolade
- 100 g pečenih, krupno seckanih lešnika
- 500 ml slatke pavlake
Još:
- 100g lešnik napolitanki
- 5 kašika nutelle
Za dekoraciju:
- 3 kesice šlag krema od čokolade
- mleko
- pečeni lešnici
Priprema
Za biskvit penasto umutite jaja sa šećerom, jedno 10 minuta dok jaja ne narastu i ne pobele. Dodajte ulje i mleko pa promešajte mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju dodajte i prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa kratko promešajte mikserom takođe na najmanjoj brzini, samo da se sastojci sjedine. Smesu za biskvit ulijte u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen pek papirom, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta.
Biskvit prohladite pa ga presecite dva puta tako da dobijete 3 kore.
Za kremu, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja pa ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke, i mešajte dok se skroz ne otopi i lepo ne ujednači, pa na kraju dodajte i krupno seckane pečene lešnike. Ostavite u frižider da se stegne. Ovo je najbolje da uradite prethodnu noć ili barem jedno 6 sati pre filovanja. Što se tiče količine tamne čokolade, ako koristite neku sa većim procentom kakaa (min. 50-60%), biće vam dovoljno i sto 100 g, a ako vam čokolada ima manje kakaa od toga, stavite 200 g da bi vam se ganache stegao kako treba.
Filovanje:
Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru. Teglu nutelle stavite malo u toplu vodu ako je potrebno, da bi se lakše mazala i namažite u tankom sloju. Potom sipajte polovinu krupno mlevenih napolitanki i nanesite polovinu kreme. U original receptu ide prvo krema pa napolitanke, ali onda će vam se druga kora odvajati, pa mislim da je ovako bolje, da vam se kora zalepi za kremu. Takođe, ja nisam potrošila celu količinu napolitanki, pa će možda i vama biti dosta i manje od 100 g. To su već neke stvari koje prepuštam vašoj proceni i volji.
Stavite i drugu koru, ponovite ceo postupak sa nutellom, napolitankama i kremom i završite sa trećom korom.
Dekorišite po želji. Ja sam celu tortu premazala šlag kremom od čokolade i obilno posula pečenim lešnicima. Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)