KREMASTA, RASKOŠNA, BOŽANSTVENA Njeno visočanstvo, torta Čokoladna kraljica, vrhunski užitak
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je lepša od bilo koje čokolade
Sastojci za 2 kore:
- 2 jaja
- 250 ml jogurta
- 250 gr brašna
- 300 gr šećera
- 80 gr kakaoa
- 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
- 1 vanilin šećer ( 10 gr )
- 130 ml ulja
- 130 ml crne kafe
- prstohvat soli
Fil I:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 gr crne čokolade
Fil II:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 gr bele čokolade
Fil III:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 gr mlečne čokolade
Glazura:
- 200 ml slatke pavlake
- 100 – 150 gr crne čokolade, može i mlečne
Priprema:
Uključiti rernu na 175 stepeni.
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati jogurt i ulje pa sve opet umutiti.
Zatim dodati brašno, so, kakao i prašak za pecivo.
Na kraju uliti kafu i sve promešati.
Okrugli pleh 28 ili 30 cm obložiti papirom za pečenje pa istresti pola smese.
Peći izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne. Testirati čačkalicom, ali i paziti da se kora ne prepeče.
Ponoviti postupak.
Postupak pravljenja sva tri fila je isti.
Zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se potpuno ne sjedine i izgleda kao glazura.
Ostaviti da se ohladi pa izmiksirati.
Ili jednostavniji način je gde zagrevate odjednom slatku pavlaku za sva tri fila, a u dve druge posude izlomite čokoladu. U jednu belu, u drugu mlečnu a tamnu ostavite sastrane.
Kada se slatka pavlaka zagreje prelijete u obe posude čokolade, a u preostalo dodate tamnu čokoladu.
Nije strašno ako negde ima malo više slatke apvlake. Ja sam imala kod mlečnog fila.
Prvo je sve retko ali hladjenjem se steže.
Posle mlako stavi u frižider na sat ili dva vremena i onda se izvadi i izmiksira.
Ukoliko vam se desi da i posle hladjenja se neki nije stegao, a moguce je da se desi mlačnoj čokolade onda dodate otopljene čokolade u fil i opet hladite ili umutite 100 ml slatke pavlake da bude bas jako čvrsto pa joj dodate fil sa čokoladom i sve zajedno umutite.
Ne bi trebalo, ali za svaki slučaj ako se desi da imate rešenje.
Pečene kore ohladimo.
Najbolje je slagati tortu u pleh u kojem ste i pekli kore.
Stavite kesu ili foliju prvu koru pa dva fila po izboru, drugu koru i preostali fil.
Glazuru pravite na isti način kao i filove, zagrejete slatku pavlaku dodate čokoladu i mešate.
Ostavite da se prohladi i prelijete preko gornjeg fila.
Ostavite sve zajedno u frižider i kada se sve stegne izvadite tortu zajedno sa kesom ili folijom i onda polako skidate sastrane i podizete tortu po malo i izvlačite kesu. Ja sam tako radila, a torta može i da se odmah slaže na tacnu. Ja praktikujem ovakvo slaganje jer mi onda bude svuda sve ravnomerno.
Dekorisati okolo po želji.
Prijatno.
IŠLERI Starinski kolačići po tradicionalnom receptu, kao izmišljeni za uživanje
Neodoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
ŠARLOTA SA JAGODAMA Raskošna poslastica u savršenom kremasto-voćnom spoju, pravi raj za sladokusce
Raspametiće i one izbirljive.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
Komentari (0)