APSOLUTNI KLASIK Neodoljiva štrudla s makom po receptu naših baka, idealna za ovu sezonu
Napravite prvom prilikom...
![štrudla](/data/images/2023-10-20/65180_profimedia-0784306249_f.jpg?timestamp=1697752800)
Štrudla je tradicionalna poslastica koja ima dugu istoriju i različite varijacije širom sveta. Osnovni sastojci koji su potrebni za ovu poslasticu su testo i fil, a neki od najpoznatijih nadeva su onaj sa makom ili sa jabukama. Danas vam predlažemo da probate i recept za štrudlu sa makom, ali je pripremite kao Nemci. Oni u nadev dodaju i džem zbog kojeg je štrudla još ukusnija. Najčešće se sprema u Vojvodini, gde takođe postoje brojne varijacije ove poslastice. Umesto džema možete da koristite i suvo grožđe, ali ga prethodno sameljite.
Sastojci:
Za testo:
480 g brašna
50 g šećera
1 limun
1/2 kašičice soli
2 kašičice suvog kvasca
240 ml mleka
30 g neslanog putera
2 žumanceta
Za fil:
220 g maka
75 g džema sa šljivama
35 g badema
240 ml mleka
40 g neslanog putera
200 g šećera
30 g prezli
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta badema
1/2 kašičice mlevenog cimeta
Recept za štrudlu sa makom i džemom:
U toplo mleko dodajte kvasac i šećera, pa promešajte. Ostavite da nadođe, pa dodajte istopljeni puter i žumanca. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so, kao i rendanu koricu limuna. Umesite glatko testo, pa umotajte u providnu foliju i ostavite da odmori nekih sat vremena. Za to vreme napravite fil. U šerpu sipajte mleko, pa kada krene da ključa dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Ostavite da se malo prohladi, pa dodajte mak i mlevene bademe. Lepo sjedinite, a zatim dodajte šećer i prezle. Nastavite da mešate, pa dodajte jaje koje ste umutili sa cimetom, ekstraktom badema i džemom. Fil za štrudlu sa makom lepo sjedinite i ostavite da se ohladi. Podelite testo na 2 dela, a zatim na pobrašnjenoj površini razvucite jedan deo. Premažite filom testo, pa urolajte štrudlu. Podvucite krajeve ispod sa obe strane. Na isti način napravite i drugu štrudlu sa makom. Stavite u pleh koji ste obložili pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 30 minuta. Zatim premažite štrudlu sa makom istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta.
Bonus video:
Možda vas zanima:
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-08-30/61640_strudla-s-makom-shutter_f.jpeg)
BAKINA ŠTRUDLA Makovnjača meka kao duša, kad počneš da jedeš ne možeš da staneš!
Poslastica od testa koja može biti i užina uz šolju mleka ili čaja.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-08-04/60566_shutterstock-692105770_f.jpg)
ŠTRUDLA SA ORASIMA I ČOKOLADOM Ova poslastica od testa je toliko dobra da svi traže dodatak!
Savršen izbor kada želite da obradujete ukućane specijalitetom od kiselog testa.
![kulinarski specijalitet](/data/images/2023-07-13/59198_strudla-shutterstock-1878439930_f.jpg)
NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!
Poslastica od testa koju svi obožavaju.
![PRHKA ŠTRUDLA SA ORASIMA Kad je probate, oduševićete se i stalno ćete je praviti!](/data/images/2023-06-12/57086_kolac-strudla-sa-orasima-shutterstock-524787331_f.jpg)
PRHKA ŠTRUDLA SA ORASIMA Kad je probate, oduševićete se i stalno ćete je praviti!
Ova štrudla može da stoji i nekoliko dana u plastičnoj kutiji ili obmotana providnom folijom.
![jabuke u šlafroku](/data/images/2025-02-17/114259_shutterstock-713944237_f.jpg)
JABUKE U ŠLAFROKU Aromatični specijalitet koji sladi i osvežava u momentu, za pravo uživanje
Fenomenalni desert oduševiće i one izbirljive.
![posna rozen torta](/data/images/2024-12-20/109394_rozen-torta-3_f.jpg)
ROZEN TORTA Klasik kao savršen za svaku svečanu trpezu, ukusa koji se pamti
Savršena poslastica raspametiće i one koji ne vole slatko.
![beli anđeo](/data/images/2025-02-17/114223_20250105-220120_f.jpg)
MILICA NAM JE DALA NAJBOLJI RECEPT ZA TORTU BELI ANĐEO Biće savršena i kremasta, za sve svečanosti
Probajte ovu neodoljivu tortu beli anđeo po receptu Milice Stanković iz Požarevca
![pužići sa makom](/data/images/2025-02-17/114226_puzici-sa-makom-1_f.jpg)
FENOMENALNI PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo najbolje ide uz kafu ili čaj
Savršen spoj ukusa u aromatičnom pecivu, za sve prilike.
![veganska torta](/data/images/2025-02-17/114219_veganska-torta-1_f.jpg)
VEGANSKA TORTA Brza poslastica koja se pravi očas posla, a ukusa kao da ste se trudili satima
Očaravajuća poslastica sa avokadom i čokoladom, za prave sladokusce.
Komentari (0)