NAJLEPŠA ŠTRUDLA SA MAKOM Pravi se sa suvim kvascem, meka je i bogata filom, ne možeš da prestaneš da jedeš!

Vesna Vukadinović

10:30

Slatki kutak 0

Poslastica od testa koju svi obožavaju.

kulinarski specijalitet
Shutterstock

Sastojci:

Testo:

400 g mekog brašna

1 kesica suvog kvasac

1 kesica praška za pecivo

50 g šećera

1 jaje

1 belance

100 g masti

1/2 kašičice soli

Rendana kora od 1/2 limuna

125 ml mleka

Fil:

400 g mlevenog maka

100 g šećera

200 ml mleka

Rendana kora od 1/2 limuna

Za premazivanje:

1 žumance

1 kašika mleka

Priprema:

Testo: U toplo mleko dodati kašičicu šećera, suvi kvasac, promešati i ostaviti da se aktivira. U činiju sipati brašno, ostatak šećera, so, prašak za pecivo i koru limuna. Promešati i u sredini napraviti udubljenje, pa dodati mast, jaje, belance i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo uz još malo dodavanja brašna. Kada testo postane elastično i ne lepi se za ruke, napraviti oblik lopte i vratiti u činiju, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Fil: Mleveni mak pomešati sa šećerom i korom limuna. Preliti vrelim mlekom i sjediniti.

Naraslo testo podeliti na dva jednaka dela. Prvu polovinu rastanjiti oklagijom u oblik pravougaonika debljine 3 mm. Premazati polovinom fila od maka i uviti u rolat. Na oba kraja rolata testo uvući unutra. Na isti način napraviti drugi rolat.

Staviti štrudle u podmazan pleh, prekriti ih krpom i ostaviti da narastu dok se rerna zagreje na 180 stepeni. Štrudle premazati mešavinom žumanceta i mleka i peći dok ne dobiju zlatnu boju.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading