POSLASTICE SA CRNOM I BELOM ČOKOLADOM Kao stvorene za prazničnu atmosferu, a neponovljivog ukusa

Ivana Pavlović

17:00

Slatki kutak 0

Blondi, kuglof, crno bela torta, tiramisu sa malinama ili kremasti mafini, na vama je da izaberete.

blondi
Shutterstock

Blondi

Potrebno je

  • 285 g brašna
  • 250 g smeđeg šećera
  • 220 g maslaca
  • 120 g bele čokolade
  • 100 g belog šećera
  • 100 g oraha
  • 2 velika jaja
  • 1 žumance
  • 2 kašičice arome vanile
  • 2 kašičice gustina
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice praška za pecivo

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopite maslac na pari, dodajte šećer i mešajte sve dok ne dobijete jednoličnu smesu. U nju dodajte jaja, žumance, aromu vanile i ponovo sve dobro pomešajte. U posebnoj činiji prosejte brašno, gustin, so i prašak za pecivo i pomešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre - odnosno u smesu sa maslacem i mešajte dok se ne sjedine svi sastojci. U dobijenu masu dodajte komadiće bele čokolade i sitno seckane orahe, pa lagano promešajte špatulom ili varjačom. Prebacite u četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite od 25 do 30 munuta. Proverite čačkalicom da li je kolač ispečen. Sačekajte da se ohladi, pa ga tek onda isecite i servirajte.

kuglof Shutterstock
 

 

Kuglof

Potrebno je

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 200 g margarina
  • 1 limun
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 100  ml mleka
  • 600 g brašna
  • šećer u prahu

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg. Umutite žumanca, šećer, omekšali margarin, mleko, narendanu koru od limuna, kakao, otopljenu čokoladu za kuvanje. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu sa žumancima umešajte sneg od belanaca. Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kuglof prelijte rastopljenom čokoladom.

crno bela torta Shutterstock
 

 

Crno-bela torta

Potrebno je

Za biskvit

  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 120 g kakaoa
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 200 ml kafe 
  • 240 ml jogurta
  • 100 ml ulja

Za krem

  • 700 ml slatke pavlake
  • 400 g bele čokolade 
  • 200 g mlevenih badema

Priprema:

Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa ubacite belu čokoladu, pa mešajte da se rastopi i ostavite da se ohladi. Za koru sjedinite i prosejte sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, pa dodajte so i vanilin šećer. U drugoj posudi sjedinite mokre sastojke: blago umućena jaja, sveže skuvanu kafu, jogurt i ulje, pa im dodajte suve sastojke i sve sjedinite. Smesu sipajte u kalup prečnika 24 cm i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 20 minuta. Kada se ohladi, presecite na tri dela. Belu čokoladu i mlevene bademe umutite mikserom. Na prvu koru nanesite trećinu krema, pa pažljivo prenesite drugu koru, nanesite drugu trećinu krema, poklopite sa trećom korom i završite sa ostatkom krema. Ovako složenu tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, pa sutradan skinite obruč i dekorišite tortu po želji.

tiramisu sa malinama Shutterstock
 

 

Tiramisu sa malinama

Potrebno je

  • 250 g maskarpone sira
  • 400 g grčkog jogurta
  • 200 g bele čokolade
  • 50 g šećera u prahu
  • 250 ml slatke pavlake
  • Za krem od malina:
  • 500 g malina
  • 1 kašika limunovog soka
  • 50 g šećera u prahu

I još: 

  • 400 g piškota
  • 50 g kakao praha

Priprema:

Mikserom umutite maskarpone i grčki jogurt, a zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu. Lagano sipajte šećer u prahu i slatku pavlaku, sve vreme muteći dok ne dobijete gust šlag. U blender stavite maline, limunov sok i šećer u prahu, pa izblendirajte sve sastojke. U pleh ili vatrostalnu činiju na dno poređajte piškote koje ste prethodno umočili u malo mleka. Polovinu fila od maskarpone sira i jogurta premažite preko piškota, a zatim sipajte sav preostali krem od malina. Poređajte piškote i premažite ih sa drugom polovinom fila. Kolač pospite kakao prahom i ukrasite po želji sa nekoliko malina. Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata. 

kremasti mafini Shutterstock
 

 

Kremasti mafini

Potrebno je

  • 150 g brašna
  • 50 g kakaoa
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 so 
  • 100 g puter
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 120 ml mleka
  • 100 g čokolade

Za fil

  • 100 g krem sira
  • 50 g nugat krema

Priprema:

Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u jednoj činiji. U drugoj mikserom dobro umutite omekšali puter sa šećerom. Smanjite brzinu miksera i dodajte jaje. Umutite i to, pa dodajte mleko, i na kraju dodajte mešavinu suvih sastojka. Sjedinite sve, pa dodajte i naseckanu čokoladu, i promešajte kašikom. Dobijeno testo sipajte u modle za mafine, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kako biste proverili da li su kolači gotovi, zabodite čačkalicu u sredinu jednog mafina. Ako čačkalica izađe čista, gotovi su. Za fil umutite mikserom krem sir, pa dodajte polako šećer i kakao. Sve dobro umutite. Dodajte malo mleka (počnite od jedne kašičice, pa postepeno dodajte još) ako se kakao nije dobro rastopio, ili ako imate utisak da je fil previše čvrst i da se neće dobro razmazivati. Dobijeni fil nožem nanesite na ohlađene kolače.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading