POSLASTICE SA CRNOM I BELOM ČOKOLADOM Kao stvorene za prazničnu atmosferu, a neponovljivog ukusa
Blondi, kuglof, crno bela torta, tiramisu sa malinama ili kremasti mafini, na vama je da izaberete.
Blondi
Potrebno je
- 285 g brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 220 g maslaca
- 120 g bele čokolade
- 100 g belog šećera
- 100 g oraha
- 2 velika jaja
- 1 žumance
- 2 kašičice arome vanile
- 2 kašičice gustina
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopite maslac na pari, dodajte šećer i mešajte sve dok ne dobijete jednoličnu smesu. U nju dodajte jaja, žumance, aromu vanile i ponovo sve dobro pomešajte. U posebnoj činiji prosejte brašno, gustin, so i prašak za pecivo i pomešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre - odnosno u smesu sa maslacem i mešajte dok se ne sjedine svi sastojci. U dobijenu masu dodajte komadiće bele čokolade i sitno seckane orahe, pa lagano promešajte špatulom ili varjačom. Prebacite u četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite od 25 do 30 munuta. Proverite čačkalicom da li je kolač ispečen. Sačekajte da se ohladi, pa ga tek onda isecite i servirajte.
Kuglof
Potrebno je
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml mleka
- 600 g brašna
- šećer u prahu
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg. Umutite žumanca, šećer, omekšali margarin, mleko, narendanu koru od limuna, kakao, otopljenu čokoladu za kuvanje. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu sa žumancima umešajte sneg od belanaca. Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kuglof prelijte rastopljenom čokoladom.
Crno-bela torta
Potrebno je
Za biskvit
- 200 g oštrog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 120 g kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- 200 ml kafe
- 240 ml jogurta
- 100 ml ulja
Za krem
- 700 ml slatke pavlake
- 400 g bele čokolade
- 200 g mlevenih badema
Priprema:
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa ubacite belu čokoladu, pa mešajte da se rastopi i ostavite da se ohladi. Za koru sjedinite i prosejte sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, pa dodajte so i vanilin šećer. U drugoj posudi sjedinite mokre sastojke: blago umućena jaja, sveže skuvanu kafu, jogurt i ulje, pa im dodajte suve sastojke i sve sjedinite. Smesu sipajte u kalup prečnika 24 cm i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 20 minuta. Kada se ohladi, presecite na tri dela. Belu čokoladu i mlevene bademe umutite mikserom. Na prvu koru nanesite trećinu krema, pa pažljivo prenesite drugu koru, nanesite drugu trećinu krema, poklopite sa trećom korom i završite sa ostatkom krema. Ovako složenu tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, pa sutradan skinite obruč i dekorišite tortu po želji.
Tiramisu sa malinama
Potrebno je
- 250 g maskarpone sira
- 400 g grčkog jogurta
- 200 g bele čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- Za krem od malina:
- 500 g malina
- 1 kašika limunovog soka
- 50 g šećera u prahu
I još:
- 400 g piškota
- 50 g kakao praha
Priprema:
Mikserom umutite maskarpone i grčki jogurt, a zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu. Lagano sipajte šećer u prahu i slatku pavlaku, sve vreme muteći dok ne dobijete gust šlag. U blender stavite maline, limunov sok i šećer u prahu, pa izblendirajte sve sastojke. U pleh ili vatrostalnu činiju na dno poređajte piškote koje ste prethodno umočili u malo mleka. Polovinu fila od maskarpone sira i jogurta premažite preko piškota, a zatim sipajte sav preostali krem od malina. Poređajte piškote i premažite ih sa drugom polovinom fila. Kolač pospite kakao prahom i ukrasite po želji sa nekoliko malina. Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata.
Kremasti mafini
Potrebno je
- 150 g brašna
- 50 g kakaoa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 so
- 100 g puter
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 120 ml mleka
- 100 g čokolade
Za fil
- 100 g krem sira
- 50 g nugat krema
Priprema:
Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u jednoj činiji. U drugoj mikserom dobro umutite omekšali puter sa šećerom. Smanjite brzinu miksera i dodajte jaje. Umutite i to, pa dodajte mleko, i na kraju dodajte mešavinu suvih sastojka. Sjedinite sve, pa dodajte i naseckanu čokoladu, i promešajte kašikom. Dobijeno testo sipajte u modle za mafine, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kako biste proverili da li su kolači gotovi, zabodite čačkalicu u sredinu jednog mafina. Ako čačkalica izađe čista, gotovi su. Za fil umutite mikserom krem sir, pa dodajte polako šećer i kakao. Sve dobro umutite. Dodajte malo mleka (počnite od jedne kašičice, pa postepeno dodajte još) ako se kakao nije dobro rastopio, ili ako imate utisak da je fil previše čvrst i da se neće dobro razmazivati. Dobijeni fil nožem nanesite na ohlađene kolače.
Možda vas zanima:
KREMASTI KOLAČI ZA SVE PRILIKE Sočni i mekani, ovakve do sada niste jeli
Tiramisu, princes krofne ili Bledska krempita, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
MADLENE Francuski kolači sa limunom koji mirišu na ljubav, a sjajno idu sa čajem
Neodoljivi kolačići u slatko-kiselkastom spoju, prste da poližete.
ŠAPICE Starinski kolačići za prave sladokusce, po receptu iz bakine kuhinje
Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv.
BRESKVICE Starinski kolači sa džemom koji bude nostalgiju na prošla vremena
Neodoljivi kolači nestaće sa stola čim se postave.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)