GRILIJAŠ TORTA Ukus je čista fantazija, ukućani će stajati u redu za još
Fenomenalnog izgleda i još boljeg ukusa, delovaće kao kupljena.
Potrebno je
Za 3 kore
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 360 g samlevenog grilijaša ( 160 g šećera i 200 g samlevenih oraha)
Za fil
- 5 jaja
- 10 kašika šećera
- 125 g čokolade
- 250 g putera
- 1 vanilin šećer
za grilijaš za posipanje
- 200 g šećera
- 150 g seckanih oraha
Za glazuru
- 150 g čokolade
- 4,5 kašike ulja
Priprema
Na tihoj vatri otopite šećer pa dodajte samlevene orahe da napravite grilijaš. Preručite u nauljen tanjir pa kad se prohladi sameljite. Zasebno u posudi penasto umutite 4 belanca, 4 kašika šećera, 4 žumanca, kašiku brašna i 120 g samlevenog grilijaša. U plehu obloženom pek papirom ispecite tri takve kore. Za fil umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu. Kad se fil prohladi dodajte umućeni puter. Napravite grilijaš za posipanje kao prethodni ali na kraju krupnije usitnite orahe a ne skroz sitno. Pečene kore filujte pripremljenim filom pa ih obilno pospite grilijašom. Gornju koru samo premažite filom kao i celu tortu sa strane. Pustite da se malo prohladi u frižideru pa namažite čokoladnu glazuru. Glazuru pravite otapanjem čokolade sa uljem. Ivice torte dekorišite sa 100 g putera umućenog sa 100 g otopljene čokolade.
Možda vas zanima:
LENINA TORTA Očaravajuća poslastica raspametiće i one izbirljive
Neodoljiva torta sa kafom oduševiće i one koji ne vole slatko.
VIKTORIJA TORTA Eksplozija ukusa u samo jednom zalogaju, a miriše na nedelju
Fenomenalna poslastica koja se topi u ustima.
MONTE TORTA OSVOJIĆE I ONE KOJI NE VOLE SLATKO Po receptu Ilijane Kovačević
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa lešnicima po receptu Ilijane Kovačević iz Banjaluke.
SAVRŠENA STARINSKA POSLASTICA Carigradska torta, bogat, raskošan ukus koji svakom prija
Carigradska torta spada u najpopularnije balkanske dezerte, navodno je bila obavezan slatkiš na bogataškim trpezama
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
SAN SEBASTIJAN ČIZKEJK Desert neodoljivog ukusa nastao je učeničkom greškom a prava je senzacija
Nastao greškom učenika u baru u Španiji, a sada je pravi specijalitet. Ako volite klasičan čizkejk, ovaj ćete obožavati.
Komentari (0)