NEODOLJIVE POSLASTICE SA POMORANDŽOM Bude sva čula, a idealne za svaku priliku
Orange torta, rolat sa kremom, jafa kolač, poslastica sa pudingom, čizkejk, torta sa pomorandžom i bademom ili sočni kolač, nećete se pokajati šta god da izaberete. Uživaćete u svakom zalogaju poslastica koje se tope u ustima.
Orange torta
Sastojci:
Za koru:
- 8 belanaca
- 3 žumanca
- 12 kašika šećera ili 250 g
- 1 vanilin šećer
- 200 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
Za žuti fil:
- 3 korice narandže
- 350 ml soka od tri pomorandže
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 100 g gustina
- 400 ml mleka
- 200 g maslaca
Za beli fil:
- 300 ml hladnog mleka
- 3 šlag pene
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. U posudu sa belancima stavite prstohvat soli, mutite mikserom, dodajte šećer i nastavite da mutite, dodajte 3 žumanca, vanilin šećer, te još mutite. Kada je smesa lepo umućena dodajte mlevene orahe i brašno. Ručno sjedinite, polagano, nikako mikserom. Smesu sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni. Sa pečenog biskvita sklonite papir. Podelite na tri dela. Žuti fil: Izrendajte koricu sa dobro opranih i prosušenih pomorandži. Zatim iscedite sok - 350 ml. Sipajte sok u šerpu i dodajte izrendanu koricu. Gustin razmutite u malo mleka. U šerpu sa sokom dodajte preostala žumanca, šećer, vanilin šećer, razmućeni gustin i ostatak mleka. Promešajte da se lepo sjedini. Stavite na ringlu i sve zajedno kuvajte uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle i prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Sjedinite sa maslacem. Beli fil: Umutite šlag penu sa mlekom. Filujte tortu sledećim redosledom: Kora – 1/3 žutog fila – 1/3 šlaga – kora... Dekorišite mlevenim orahom i šlagom.
Rolat punjen kremom
Sastojci:
- Za koru:
- 4 jaja
- 1/2 rendane kore pomorandže
- kesica vanilin-šećera
- 150 g brašna
- 150-200 g šećera
- 7 kašika hladne vode
- kesica praška za pecivo
Za fil:
- rendana kora pomorandže
- sok od dve ceđene pomorandže
- 150 g šećera
- kesica vanilin-šećera
- 700-1000 g mladog i neslanog sira
Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koje ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. U preostalu masu pažljivo dodati belanca da ne omekšaju. Testo sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Koru jedne pomorandže sitno izrendati, od dve pomorandže iscediti sok, pomešati sa 150 g šećera i kuvati na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Procedite sir kroz veliku cediljku da uklonite grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite granuliranim šećerom, na nju stavite pečenu koru, pa ravnomerno premažite filom. Nežno uviti u rolnu (ukloniti višak fila) pa u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći.
Jafa kolač:
Sastojci:
- 4 jaja
- 4 šoljice šećera
- 4 šoljice ulja
- 9 šoljica brašna
- prašak za pecivo
- rendana kora od pomorandže
- džem od kajsija
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, struganu koru od pomorandže i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Stavite papir za pečenje. Kašičicom vadite testo pa ređajte u pleh. Kolačiće sasvim kratko pecite, premažite ih džemom od kajsija i sastavljati dva i dva. Po želji prelijte topljenom čokoladom.
Starinska poslastica sa pudingom
Sastojci:
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g mlevenih oraha
- 120 g jakog brašna
- rendana kora jedne pomorandže
- 2 kesice pudinga od vanile
- 1/2 l mleka
- 5 kašika šećera
- 1 narandža
- 200 g margarina
- dve kesice šlaga i mleko
Priprema:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućen sneg od belanaca. Lagano izmešajte, sipajte masu u veći pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Skuvajte puding sa mlekom, šećerom i rendanom korom pomorandže. Ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i pokrijte celu tortu. Umutite dve kreme i filujte. Poslužite sledećeg dana, kada se kolač dobro stegne.
Čizkejk
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 50 ml soka ili mleka
- 300 g nemasnog i neslanog krem sira
- 300 g slatke pavlake
- 150 ml ceđenog soka od pomorandže
- 100 ml ceđenog soka od limuna
- 170 g šećera u prahu
- 6 listova belog želatina
- 2 dcl proceđenog soka od pomorandže
- 1 kašičica šećera
- 3 lista belog želatina
Priprema:
Mleveni biskvit pomešajte sa otopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok pravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo soka od pomorandže. Uklonite sa šporeta, pa rastvorite želatin u soku. Dobro promešajte da se želatin rastvori i dodajte ostatak soka. Pomešajte krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Stavite kremu na podlogu od keksa i dobro poravnajte. Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte pulpu i šećer koje ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrućem soku rastvorite želatin koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi i ocedili. Ostavite da se ohladi. Krem prelijte voćnim prelivom od narandže. Vratite u frižider da se dobro stegne.
Torta sa pomorandžom i bademom
Sastojci:
- 7 jaja
- 320 g šećera u prahu
- 3 pomorandže
- 120 g badema
- 1 kašika mrvica
- 1/2 dl mleka
- 150 g maslaca
Priprema:
Penasto umutite jedno celo jaje i 3 žumanca sa 120 g šećera u prahu. Dodajte sok i koru od jedne pomorandže, 120 g oljuštenog i samlevenog badema, 1 kašiku mrvica i čvrst sneg od 3 belanca. Pecite u manjem kalupu, a nadevajte sutradan. Na pari skuvajte 3 cela jajeta sa 1/2 dl mleka, 200 g šećera u prahu, sokom i struganom korom od 2 pomorandže. Kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Posebno umutite 150 g maslaca, pa dodajte u prethodno pripremljen ohlađeni krem. Koru torte presecite na tri dela, premažite i sastavite. Istim nadevom premažite tortu i spolja i ukrasite ušećerenom korom od pomorandže.
Sočan i brz kolač
Sastojci:
- 1 velika pomorandža
- 250 g šećera
- 3 jaja
- 1 dl suncokretovog ulja
- 180 ml jogurta
- 250 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin-šećera
- prstohvat soli i šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pleh ili kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite puterom. Narandžu isečenu na kockice (neoljuštenu, sa korom) stavite u blender i dobro je sameljite. Zatim mikserom umutite jaja i šećer i dodajte seckanu pomorandžu. Sipajte ulje i jogurt, kratko umutite, dodajte brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Lagano mešajte tako da se svi sastojci dobro sjedine. Sipajte smešu u tepsiju i ravnomerno je rasporedite. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Pre serviranja tortu pospite šećerom u prahu.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)