NEODOLJIVE POSLASTICE SA POMORANDŽOM Bude sva čula, a idealne za svaku priliku

Ivana Pavlović

14:00

Slatki kutak 0

Orange torta, rolat sa kremom, jafa kolač, poslastica sa pudingom, čizkejk, torta sa pomorandžom i bademom ili sočni kolač, nećete se pokajati šta god da izaberete. Uživaćete u svakom zalogaju poslastica koje se tope u ustima.

orange torta
Shutterstock

 

Orange torta
Sastojci:
Za koru:

  • 8 belanaca
  • 3 žumanca
  • 12 kašika šećera ili 250 g
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna

Za žuti fil:

  • 3 korice narandže
  • 350 ml soka od tri pomorandže
  • 5 žumanaca
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • 100 g gustina
  • 400 ml mleka
  • 200 g maslaca

Za beli fil:

  • 300 ml hladnog mleka
  •  3 šlag pene

Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. U posudu sa belancima stavite prstohvat soli, mutite mikserom, dodajte šećer i nastavite da mutite, dodajte 3 žumanca, vanilin šećer, te još mutite. Kada je smesa lepo umućena dodajte mlevene orahe i brašno. Ručno sjedinite, polagano, nikako mikserom. Smesu sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom. Pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni. Sa pečenog biskvita sklonite papir. Podelite na tri dela. Žuti fil: Izrendajte koricu sa dobro opranih i prosušenih pomorandži. Zatim iscedite sok - 350 ml. Sipajte sok u šerpu i dodajte izrendanu koricu. Gustin razmutite u malo mleka. U šerpu sa sokom dodajte preostala žumanca, šećer, vanilin šećer, razmućeni gustin i ostatak mleka. Promešajte da se lepo sjedini. Stavite na ringlu i sve zajedno kuvajte uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle i prekrijte folijom i ostavite da se ohladi. Sjedinite sa maslacem. Beli fil: Umutite šlag penu sa mlekom. Filujte tortu sledećim redosledom: Kora – 1/3 žutog fila – 1/3 šlaga – kora... Dekorišite mlevenim orahom i šlagom. 

Rolat punjen kremom
Sastojci:

  • Za koru: 
  • 4 jaja
  • 1/2 rendane kore pomorandže
  • kesica vanilin-šećera
  • 150 g brašna
  • 150-200 g šećera
  • 7 kašika hladne vode
  • kesica praška za pecivo

Za fil: 

  • rendana kora pomorandže
  • sok od dve ceđene pomorandže
  • 150 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • 700-1000 g mladog i neslanog sira

Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koje ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. U preostalu masu pažljivo dodati belanca da ne omekšaju. Testo sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Koru jedne pomorandže sitno izrendati, od dve pomorandže iscediti sok, pomešati sa 150 g šećera i kuvati na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Procedite sir kroz veliku cediljku da uklonite grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite granuliranim šećerom, na nju stavite pečenu koru, pa ravnomerno premažite filom. Nežno uviti u rolnu (ukloniti višak fila) pa u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći.

Jafa kolač:
Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 šoljice šećera
  • 4 šoljice ulja
  • 9 šoljica brašna
  • prašak za pecivo
  • rendana kora od pomorandže
  • džem od kajsija

Priprema: 
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, struganu koru od pomorandže i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Stavite papir za pečenje. Kašičicom vadite testo pa ređajte u pleh. Kolačiće sasvim kratko pecite, premažite ih džemom od kajsija i sastavljati dva i dva. Po želji prelijte topljenom čokoladom.

Starinska poslastica sa pudingom
Sastojci:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g mlevenih oraha
  • 120 g jakog brašna
  • rendana kora jedne pomorandže
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 1/2 l mleka
  •  5 kašika šećera
  • 1 narandža
  • 200 g margarina
  • dve kesice šlaga i mleko

Priprema:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućen sneg od belanaca. Lagano izmešajte, sipajte masu u veći pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Skuvajte puding sa mlekom, šećerom i rendanom korom pomorandže. Ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i pokrijte celu tortu. Umutite dve kreme i filujte. Poslužite sledećeg dana, kada se kolač dobro stegne.

Čizkejk
Sastojci:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g putera 
  • 50 ml soka ili mleka
  • 300 g nemasnog i neslanog krem sira
  • 300 g slatke pavlake
  • 150 ml ceđenog soka od pomorandže
  • 100 ml ceđenog soka od limuna
  • 170 g šećera u prahu
  • 6 listova belog želatina
  • 2 dcl proceđenog soka od pomorandže
  • 1 kašičica šećera
  • 3 lista belog želatina

Priprema: 
Mleveni biskvit pomešajte sa otopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok pravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo soka od pomorandže. Uklonite sa šporeta, pa rastvorite želatin u soku. Dobro promešajte da se želatin rastvori i dodajte ostatak soka. Pomešajte krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Stavite kremu na podlogu od keksa i dobro poravnajte. Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte pulpu i šećer koje ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrućem soku rastvorite želatin koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi i ocedili. Ostavite da se ohladi. Krem prelijte voćnim prelivom od narandže. Vratite u frižider da se dobro stegne.

Torta sa pomorandžom i bademom
Sastojci:

  • 7 jaja
  • 320 g šećera u prahu
  • 3 pomorandže
  • 120 g badema
  • 1 kašika mrvica
  • 1/2 dl mleka
  • 150 g maslaca

Priprema:
Penasto umutite jedno celo jaje i 3 žumanca sa 120 g šećera u prahu. Dodajte sok i koru od jedne pomorandže, 120 g oljuštenog i samlevenog badema, 1 kašiku mrvica i čvrst sneg od 3 belanca. Pecite u manjem kalupu, a nadevajte sutradan. Na pari skuvajte 3 cela jajeta sa 1/2 dl mleka, 200 g šećera u prahu, sokom i struganom korom od 2 pomorandže. Kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Posebno umutite 150 g maslaca, pa dodajte u prethodno pripremljen ohlađeni krem. Koru torte presecite na tri dela, premažite i sastavite. Istim nadevom premažite tortu i spolja i ukrasite ušećerenom korom od pomorandže.

Sočan i brz kolač
Sastojci:

  • 1 velika pomorandža
  •  250 g šećera
  • 3 jaja
  • 1 dl suncokretovog ulja
  • 180 ml jogurta
  • 250 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • prstohvat soli i šećer u prahu za posipanje

Priprema: 
Pleh ili kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite puterom. Narandžu isečenu na kockice (neoljuštenu, sa korom) stavite u blender i dobro je sameljite. Zatim mikserom umutite jaja i šećer i dodajte seckanu pomorandžu. Sipajte ulje i jogurt, kratko umutite, dodajte brašno, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Lagano mešajte tako da se svi sastojci dobro sjedine. Sipajte smešu u tepsiju i ravnomerno je rasporedite. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Pre serviranja tortu pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading