DUNAVSKI TALASI Omiljeni starinski kolač koji obožava Evropa, a budi nostalgiju

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Naziv je dobio zbog različitih slojeva koji podsećaju na talase Dunava.

dunavski talaski kolač
Shutterstock

Potrebno je

Za koru:

  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina
  • 300 g brašna
  • 500 g očišćenih odleđenih višanja
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • 3 kašičice kakaoa
  • 1 kašičica cimeta

Za fil:

  • 750 ml mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 100 g šećera
  • 200 g margarina

Za glazuru:

  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite penasto margarin sa šećerom. Dodajte jedno po jedno žumance u  mleko, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Onda dodajte umućena belanca i lagano promešajte. U pleh obložen pek papirom sipajte polovinu smese. U drugu polovinu dodajte cimet i kakao, pa sipajte preko žute smese u pleh. Nanesite oceđene višnje. Pecite oko pola sata,  u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Puding sa  mlekom i šećerom skuvajte po uputstvu sa kesice, pa ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte.  Mikserom penasto umutite margarin pa dodajte u ohlađeni puding, kašiku po kašiku, muteći mikserom. Premažite filom prohlađen kolač pa ostavite da se hladi 1 sat. Čokoladu otopite sa uljem na pari. Prelijte preko kolača, pa viljuškom napravite talase.  Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading