DUNAVSKI TALASI Omiljeni starinski kolač koji obožava Evropa, a budi nostalgiju
Naziv je dobio zbog različitih slojeva koji podsećaju na talase Dunava.
![dunavski talaski kolač](/data/images/2024-06-14/90737_shutterstock-2258530009_f.jpg?timestamp=1718316000)
Potrebno je
Za koru:
- 6 jaja
- 250 g šećera
- 250 g margarina
- 300 g brašna
- 500 g očišćenih odleđenih višanja
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml mleka
- 3 kašičice kakaoa
- 1 kašičica cimeta
Za fil:
- 750 ml mleka
- 2 pudinga od vanile
- 100 g šećera
- 200 g margarina
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite penasto margarin sa šećerom. Dodajte jedno po jedno žumance u mleko, zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo. Onda dodajte umućena belanca i lagano promešajte. U pleh obložen pek papirom sipajte polovinu smese. U drugu polovinu dodajte cimet i kakao, pa sipajte preko žute smese u pleh. Nanesite oceđene višnje. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Puding sa mlekom i šećerom skuvajte po uputstvu sa kesice, pa ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Povremeno promešajte. Mikserom penasto umutite margarin pa dodajte u ohlađeni puding, kašiku po kašiku, muteći mikserom. Premažite filom prohlađen kolač pa ostavite da se hladi 1 sat. Čokoladu otopite sa uljem na pari. Prelijte preko kolača, pa viljuškom napravite talase. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![kritičnjak](/data/images/2024-05-30/89245_screenshot-83_f.png)
KRITIČNJAK Ako ste odrastali 90 ih, ovaj desert se služio na svim dečijim rođendanima
Neodoljivi kolač sa bananama i čokoladom, vratiće vas u prošle dane.
![tiramisu u čaši](/data/images/2024-05-29/89104_shutterstock-1484936696_f.jpg)
TIRAMISU U ČAŠI ZA PRAVO ZADOVOLJSTVO Gotov za 15 minuta, a idealan za iznenadne goste
Neodoljivi kolač na malo drugaliji način, za sve ljubitelje kafe.
![kolač na vodi](/data/images/2024-05-21/88350_shutterstock-1716999973_f.jpg)
POSNI KOLAČ NA VODI Sočan i ukusan, za prave sladokusce, a gotov za pola sata
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
![kolač sa višnjama](/data/images/2023-03-20/49199_shutterstock-56972806_f.jpg)
BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA Gotov za pola sata, a smaže se u jednom zalogaju
Brzinski desert za prave sladokusce.
![pistać loptice](/data/images/2024-05-16/87831_pistac-lopticee_f.jpg)
PISTAĆ BOMBICE Slatke i fenomenalne, otopićete se od miline
Neodoljivi zalogajčići ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
![čizkejk sa lavandom](/data/images/2024-05-29/89127_shutterstock-597669692_f.jpg)
ČIZKEJK SA LAVANDOM BOLJI OD KLASIČNOG Mekan kao duša, a pomera granice dobrog ukusa
Fenomenalan i sladak, a topi se u ustima.
![pužići sa rogačem](/data/images/2024-02-28/78806_shutterstock-104985287_f.jpg)
PUŽIĆI SA ROGAČEM BOLJI OD ONIH KLASIČNIH Proveren recept za pravo zadovoljstvo
Još bolji od kupovnih, klasik koji se ne odbija.
![keks torta](/data/images/2024-05-01/86585_shutterstock-1999680854_f.jpg)
BRZA POSNA KEKS TORTA Uspeva i početnicima, a žele bonbone daju posenu čar
Svima uspeva, a topi se u ustima.
![posne keks praline](/data/images/2024-06-19/91383_shutterstock-1624495795_f.jpg)
POSNE KEKS PRALINE Savršeni kolači za slavsku trpezu, a tope se u ustima
Ni malo ne zaostaju za mrsnom verzijom, a pojedu se u trenu.
Komentari (0)