PLETENICA SA MAKOM Cela kuća će zamirisati na limun, rum i sveže pecivo

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Savršenog mirisa i još boljeg ukusa, pravićete stalno.

pletenica sa makom
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 2 dl mleka
  • 0,5 dl mleka za kvasac
  • 1 kesica kvasca
  • 4 kašike šećera
  • 1 korica jednog limuna
  • 1 jaje
  • 150 g putera
  • malo soli

Za fil

  • 300 g mlevenog maka
  • 1 dl vrelog mleka
  • šećer
  • korica limuna
  • malo ruma
  • umućeno belance

Priprema

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Pomešajte kvasac i šećer sa toplim mlekom pa ostavite 10 minuta. Pomešajte sa brašnom, puterom, belancem, šećerom i koricom limuna. Zamesite mekano testo. Ostavite na toplom 20 minuta. Na pobrašnjenoj radnoj površini podelite testo u 3 loptice. Svaku loticu razvaljajte 15x30 cm. U jednoj posudi pomešajte mleveni mak, vrelo mleko, šećer, limunovu koricu, rum i belance. Loptice premažite filom pa urolajte. Ispletite pletenicu pa je premažite žumancetom i pospite šećerom. Ostavite da odmori 20 minuta. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni, dok ne dobije lepu smeđu boju. Čačkalicom proverite da li je pletenica pečena. Bon appetit!

 

 

Komentari (0)

Loading