LOKMA Orijentalna poslastica obavezna za sve svečane prilike, a najbolje ide uz crnu kafu
Turski desert sličan krofnicama koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa.
Potrebno je
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- pola limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Priprema:
Vodu i kvasac sipajte u veliku posudu, pa promešajte viljuškom. Sačekajte 5 minuta, dok se kvasac ne rastvori pa dodajte ostale sastojke. Mutite mikserom sve dok ne dobijete glatku smesu. Folijom prekrijte posudu pa ostavite na toplom sat vremena. Pržite testo na vrućem ulju, sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim ih okrećite šupljikavom kašikom, da sa svih strana dobiju zlatnu boju. Ređajte na ubrus da se ocede od viška masnoće. Šećer, vodu, limun i med zakuvajte na blagoj vatri, uz neprestano mešanje. Vrućim sirupom prelijte krofnice. Na kraju ih pospite cimetom i orasima. Prijatno!
Možda vas zanima:
MEKANE KROFNICE MIRIŠU NA LJUBAV Sočne i vazdušaste, otopićete se od miline
Prave se lako, a osvajaju na prvi zalogaj.
TURSKA LOKMA Hiljade godina je recept čuven u strogoj tajnosti
Tradicionalna turska poslastica pravi se od prženog testa i sirupa.
BRZE KROFNICE Vazdušaste i mekane kao duša, otopićete se od miline
Najbolje odmah stavite duplu meru.
SLATKE KROFNICE SA SIROM RAJ ZA NEPCA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Klasik na drugačiji način, ukusa koji priča priče.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)