LOKMA Orijentalna poslastica obavezna za sve svečane prilike, a najbolje ide uz crnu kafu
Turski desert sličan krofnicama koji se pravi od prženog testa i jednostavnog sirupa.
Potrebno je
- 240 g mlakog mleka
- 240 g mlake vode
- 15 g suvog kvasca
- 450 g brašna
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- ulje za prženje
Za sirup:
- 2 šolje šećera
- šolja vode
- pola limuna
- 2 šolje meda
- cimet
- sitno iseckani orasi
Priprema:
Vodu i kvasac sipajte u veliku posudu, pa promešajte viljuškom. Sačekajte 5 minuta, dok se kvasac ne rastvori pa dodajte ostale sastojke. Mutite mikserom sve dok ne dobijete glatku smesu. Folijom prekrijte posudu pa ostavite na toplom sat vremena. Pržite testo na vrućem ulju, sve dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim ih okrećite šupljikavom kašikom, da sa svih strana dobiju zlatnu boju. Ređajte na ubrus da se ocede od viška masnoće. Šećer, vodu, limun i med zakuvajte na blagoj vatri, uz neprestano mešanje. Vrućim sirupom prelijte krofnice. Na kraju ih pospite cimetom i orasima. Prijatno!
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)