MILICINE OBLAK KIFLICE BUDE SVA ČULA Sočne i vazdušaste i punjene kremom, za pravo uživanje

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ove neodoljive kiflice po receptu Milice Veljić iz Smedereva

oblak kiflice sa kremom
Privatna arhiva/Milica Veljić
oblak kiflice sa kremom Privatna arhiva/Milica Veljić
 

 

Piše: Ivana Pavlović

 

Savršene za početnike, ali i kada želite da impresionirate nekoga, ukusa koji se ne zaboravlja. Ovim rečima bi mogle da se opišu oblak kiflice sa kremom čiji recept nam je dala Milica Veljić iz Smedereva, autorka profila „milica homemade“. Diplomirani gastronom uživa u pripremi jela, a kako sama ističe, ljubav prema kuvanju vremenom samo raste. Porodica joj je najveća podrška, ali i glavni degustatori svega što spremi.

 

Kako ste došli do ovog recepta?

- Ja sam ovaj recept našla gotov, i kada se neko potrudi da napravi nešto i to je dobro, smatram da ne treba tu ništa dirati. Inače testo obožavam, sve od testa, tako da mislim da ne postoji recept za kiflice koji nisam isprobala, nisam sve podelila, ali koje god budete napravili sa mog profila znajte da su sigurno dobre.

 

Da li koristite sastojke sobne temperature ili iz frižidera?

- To uvek zavisi od toga šta pripremate, konkretno za ove kiflice bolje je da koristite namirnice sobne temperature, jer će se kvasac lakše aktivirati kada je sve toplo, što znači da će testo brže da naraste. Mada šta god da spremate, uvek se trudite da vam namirnice budu slične temperature, osim ako naravno recept ne zahteva drugačije. Ali mislim da je puter jedna namirnica koja uvek treba da bude sobne temperature.

 

Da li koristite suvi ili sveži kvasac u ovom receptu?

- Možete koristiti oba, nećete pogrešiti svakako. Važno je da znate da vam uvek treba duplo manje suvog kvasca od svežeg, tako da vodite računa šta piše u receptu pa se time i vodite. I na primer, kada koristite suvi kvasac ne morate da spremate podkvas, tj. da čekate na samom početku da se kvasac aktivira već možete odmah da ga ubacite u brašno, tako da je to jedna mala olakšica.

 

Da li može da se koristi margarin umesto putera?

- Apsolutno može, neće se mnogo promeniti kada su kiflice u pitanju, ali treba da imamo na umu da budemo umereni kada koristimo margarin jer svi znamo koliko je štetan po naše zdravlje, ja uvek savetujem puter, ali opet možete i da zamenite.

 

Da li je teško napraviti kiflice? Da li je potrebna preciznost ili lako uspeva i početnicima?

- Ovo su kiflice za početnike, kada želite da impresionirate nekoga pravite njih, jer svima uspevaju. Samo razvučete lopticu i zarolate, mislim da ne može lakše. I još jedna caka, ako merite loptice, čak i svaka kiflica može da vam bude ista, što verujem da je važno, a ako ste početnik, to će vam dati dodatnu motivaciju kada nakon pečenja vidite kiflice kao u pekari.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Ovo je jedno jako teško pitanje, moram priznati, jer ja nekako sve recepte koji nisu torte i gde se ne peku kore svrstavam u one lake i brze. Ipak, to je tart, jer kada se najave gosti, a ja ne znam šta ću uvek napravim, umesim baš to.  A tu i ne možete mnogo da pogrešite, jer verujte mi tart svi vole, tu nema šta da se ne voli.

 

Koje je najkomplikovanije jelo koje ste napravili?

- Nikada ne merim vreme, stvarno se uvek trudim da u celom tom procesu maksimalno uživam, i da se opuštam jer za mene je ovo stvarno jedan oblik opuštanja. Mislim da sam najduže pravila reform tortu, ne zato što mi je trebalo više vremena nego za neku sličnu tortu, već zato što mi je trebalo malo više vremena da je popravim jer mi nije baš uspela. To sam takođe želela da naglasim, da se ljudi ne obeshrabre kada im nešto ne uspe, to se dešava apsolutno svima, a ovde se i nadovezujem na onu priču o podršci, torta je pojedena kao da joj apsolutno ništa nije falilo.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Nikada nisam spremala suši, nije da nešto volim da ga jedem, ali bih volela da spremam, mislim da nije teško, već je potrebno samo malo više vežbe, a deluje zanimljivo kao i cela japanska kuhinja. Drago mi je što ste mi postavili ovo pitanje, malo sam se i ja zapitala,  a u isto vreme sam dobila ideju čime bih mogla da se zabavim sledećeg vikenda.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Definitivno više volim da spremam slatko, a da jedem slano, iako je to ljudima jako čudno kada vide moj profil. Više volim komplikovane recepte, i kad god imam vremena takve i biram. Mada mislim da je danas svima potrebno što više brzih recepata, tako da i ja sama više smišljam i istražujem takve recepte.

Recept

Oblak kiflice sa kremom

Sastojci:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml jogurta
  • 20 g kvasca
  • 30 g šećera
  • 80g putera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 500 g brašna
  • malo soli

Za premazivanje:

  • žumance
  • 1 kašika ulja

Za punjenje:

  • Oko 200 g krema po izboru

Postupak pripreme:

U malo toplog mleka dodajte kvasac i kašičicu šećera, pomešajte i ostavite da fermentiše. U ostatak mleka dodajte jogurt i uz konstantno mešanje ugrejte.

Jaje i belance umutite, pa dodajte šećer, mleko sa jogurtom, kvasac, otopljeni puter i uz postepeno dodavanje brašna zamesite testo.

Testo ostavite da naraste pola sata do 45 minuta.

Kada testo naraste, podelite na 10 jufkica (ili više), i ostavite ih da narastu još 10 minuta.

Kiflice razvucite, punite kremom sa jedne strane, preklopite, a sa druge strane isecite i zarolajte.

Kiflice ređajte u pleh, premažite mešavinom žumanca i ulja i ostavite još petnaestak minuta da narastu.

Kiflice pecite 20 minuta na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Pospite po želji šećerom u prahu.

Uživajte!

Komentari (0)

Loading