OVU SOČNU PITU STALNO SU SPREMALI DRUGU TITU Pevali su joj i pesme, a evo kako se pravi

J.V.

10:42

U sosu sa 0

Zagorski štrukli sa sirom su bili jedno od Titovih omiljenih jela

OVU  SOČNU PITU STALNO SU SPREMALI DRUGU TITU Pevali su joj i pesme, a evo kako se pravi
Shutterstock

I ne treba da čudi što je Tito obožavao štrukle, s obzirom na to da je rođen u Zagorju i da je bio poznat kao veliki gurman. A ako vas zanima kakav je ukus, pa reći ćemo samo da je to najsočnija pita koju možete da zamislite.

 

Štrukli

Potrebno je

Za testo: 250 g mekog brašna, malo soli, jaje,  100 ml mlake vode, kašika ulja. Za fil: 500 g sitnog sira, jaje, 100 ml kisele pavlake, so. Za preliv: 250 ml neutralne pavlake

Priprema

U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamesiti testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil - sir, jaje i pavlaku - izmešati, a zatim posoliti prema ukusu. Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom,  prebaciti odležano testo i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući testo na početni pravougaonik. Zatim podvući ruke pod testo, i sa svih strana povlaiti ka sebi dok se ne doije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu  po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i iseći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.

U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu. Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.

 

Komentari (0)

Loading