POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova
Dekorativno testo punjeno čvarcima i sirom idealno je za vikend obrok ili kao posluženje za goste.
![POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova](/data/images/2023-01-27/45115_20220322-123752_f.jpg?timestamp=1674774000)
Venčić od testa sa čvarcima i sirom je kompletan doručak ili večera. Ima divan ukus, divno miriše, još divnije izgleda. Možete ga praviti za porodične obroke, ali i neke specijalne prilike. Sigurno će vam uspeti ako pratite savete kulinarske blogerke Saške Jovanović iz Klokota na Kosovu. Ona je autorka Instagram profila “Saškina kuhinja” (_saskina_kuhinja_) na kome deli svoje kulinarske specijalitete sa više od 15.000 pratilaca.
Da li kvasac prvo treba da nadođe ili se testo odmah mesi?
- Ako koristite suvi kvasac, on treba prvo da nadođe. U mlakom mleku ga razmutite, dodajte kašiku brašna i pola kašičice šećera i ostavite da nadođe. Sa svežim kvascem odmah umesite testo.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Koliko suvog kvasca treba da se stavi umesto svežeg?
- Umesto 30 g svežeg kvasca stavite 10 g suvog.
Koje brašno je najbolje koristiti da bi ovo pecivo bilo meko?
- Venčić je najbolje da pravite od mekog brašna tip-400.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude meko, ali ne sme da se lepi za ruke.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Kako da nam testo sigurno uspe?
- Važno je da sve namirnice koje koristite za pravljenje testa budu sobne temperature. Kada zamesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe na toplom mestu. Tada će vam sigurno biti vazdušasti pecivo kada se ispeče.
Da li umesto zdenke može da se stavi nešto drugo?
- Testo možete da namažete krem sirom. Takođe, odlična kombinacija su sir i spanać ili blitva. Pomešajte ih i namažite testo. Tada ne morate da stavljate čvarke.
Da li se čvarci stave celi u testo?
- Zavisi od vašeg ukusa. Kada su čvarci krupni, bolje je da ih sitno iseckate, a možete i da ih sameljete, ako vam se tako više dopada.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Kako da napravimo oblik venca?
- Na pobrašnjenoj podlozi testo rastanjite oklagijom u obliku pravougaonika. Zatim ga premažite sa sirom, a preko sira rasporedite čvarke. Uvijate po dužini u rolat. Malo ga razvucite i presecite na pola. Zatim jednu stranu prebacite preko druge i tako preklapajte do kraja. Krajeve spojite da dobijete venčić.
U kolikom plehu se peče?
- Najbolje je da venčić pečete u okrugloj tepsiji prečnika 30 centimetra. Obavezno je podmažite da se venčić ne zalepi.
Da li se testo premazuje nečim pre pečenja?
- Pre pečenja testo premažite odozgo umućenim jajetom koje ste pomešali s mlekom. Tako će venčić imati zlatno-smeđu boju, blago krcakvu i sjajnu koricu.
Uz koji prilog je najbolje jesti ovo pecivo?
- Najbolje ide uz kiselo mleko ili jogurt. Sipajte kiselo mleko u činiju, a činiju stavite u sredinu venčića. Tako će lepo izgledati kada se iznese na sto, a pecivo može da se lomi i umače.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Venčić sa čvarcima
Sastojci:
Oko 600 g brašna
30 g svežeg kvasca
200 ml toplog mleka
50 ml ulja
50 ml tople vode
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica soli
Za fil:
7 komada zdenki (120 g)
5 punih kašika čvaraka
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika mleka
Priprema:
U mlako mleko sipajte kvasac, izmešajte, dodajte ostale sastojke i na kraju brašno. Zamesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Rastanjite u oblik pravougaonika i premažite zdenka sirom. Preko ravnomerno rasporedite čvarke. Testo urolajte, rolat malo razvucite i presecite na pola. Jednu polovinu prebacite preko druge i preklapajte do kraja testa. Krajeve spojite u krug. Ostavite na toplom 30 minuta. Premažite testo umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni, posle 5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
![sos od pečuraka](/data/images/2025-02-15/114149_shutterstock-2539729875_f.jpg)
SOS OD ŠAMPINJONA Fenomenalno se slaže sa mesom, a gotov očas posla
Dodajte kao prilog omiljenom jelu i uživajte.
![punjene paprike](/data/images/2023-04-12/51432_shutterstock-120265672_f.jpg)
PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.
![pasulj sa kobasicama](/data/images/2024-07-17/94470_shutterstock-1240901323_f.jpg)
DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!
![RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite](/data/images/2023-03-28/49852_piroske-shutterstock-600206357_f.jpg)
RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju
![kljukuša](/data/images/2024-01-22/74676_kljukusa-smanjena-1775312165_f.jpg)
RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
Komentari (0)