POGAČA U OBLIKU VENCA PUNJENA ČVARCIMA I SIROM Pripremu nam je detaljno objasnila Saška Jovanović sa Kosova
Dekorativno testo punjeno čvarcima i sirom idealno je za vikend obrok ili kao posluženje za goste.
Venčić od testa sa čvarcima i sirom je kompletan doručak ili večera. Ima divan ukus, divno miriše, još divnije izgleda. Možete ga praviti za porodične obroke, ali i neke specijalne prilike. Sigurno će vam uspeti ako pratite savete kulinarske blogerke Saške Jovanović iz Klokota na Kosovu. Ona je autorka Instagram profila “Saškina kuhinja” (_saskina_kuhinja_) na kome deli svoje kulinarske specijalitete sa više od 15.000 pratilaca.
Da li kvasac prvo treba da nadođe ili se testo odmah mesi?
- Ako koristite suvi kvasac, on treba prvo da nadođe. U mlakom mleku ga razmutite, dodajte kašiku brašna i pola kašičice šećera i ostavite da nadođe. Sa svežim kvascem odmah umesite testo.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Koliko suvog kvasca treba da se stavi umesto svežeg?
- Umesto 30 g svežeg kvasca stavite 10 g suvog.
Koje brašno je najbolje koristiti da bi ovo pecivo bilo meko?
- Venčić je najbolje da pravite od mekog brašna tip-400.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude meko, ali ne sme da se lepi za ruke.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Kako da nam testo sigurno uspe?
- Važno je da sve namirnice koje koristite za pravljenje testa budu sobne temperature. Kada zamesite testo, pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe na toplom mestu. Tada će vam sigurno biti vazdušasti pecivo kada se ispeče.
Da li umesto zdenke može da se stavi nešto drugo?
- Testo možete da namažete krem sirom. Takođe, odlična kombinacija su sir i spanać ili blitva. Pomešajte ih i namažite testo. Tada ne morate da stavljate čvarke.
Da li se čvarci stave celi u testo?
- Zavisi od vašeg ukusa. Kada su čvarci krupni, bolje je da ih sitno iseckate, a možete i da ih sameljete, ako vam se tako više dopada.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Kako da napravimo oblik venca?
- Na pobrašnjenoj podlozi testo rastanjite oklagijom u obliku pravougaonika. Zatim ga premažite sa sirom, a preko sira rasporedite čvarke. Uvijate po dužini u rolat. Malo ga razvucite i presecite na pola. Zatim jednu stranu prebacite preko druge i tako preklapajte do kraja. Krajeve spojite da dobijete venčić.
U kolikom plehu se peče?
- Najbolje je da venčić pečete u okrugloj tepsiji prečnika 30 centimetra. Obavezno je podmažite da se venčić ne zalepi.
Da li se testo premazuje nečim pre pečenja?
- Pre pečenja testo premažite odozgo umućenim jajetom koje ste pomešali s mlekom. Tako će venčić imati zlatno-smeđu boju, blago krcakvu i sjajnu koricu.
Uz koji prilog je najbolje jesti ovo pecivo?
- Najbolje ide uz kiselo mleko ili jogurt. Sipajte kiselo mleko u činiju, a činiju stavite u sredinu venčića. Tako će lepo izgledati kada se iznese na sto, a pecivo može da se lomi i umače.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
Venčić sa čvarcima
Sastojci:
Oko 600 g brašna
30 g svežeg kvasca
200 ml toplog mleka
50 ml ulja
50 ml tople vode
1 kašika kisele pavlake
1 kašičica soli
Za fil:
7 komada zdenki (120 g)
5 punih kašika čvaraka
Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika mleka
Priprema:
U mlako mleko sipajte kvasac, izmešajte, dodajte ostale sastojke i na kraju brašno. Zamesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Rastanjite u oblik pravougaonika i premažite zdenka sirom. Preko ravnomerno rasporedite čvarke. Testo urolajte, rolat malo razvucite i presecite na pola. Jednu polovinu prebacite preko druge i preklapajte do kraja testa. Krajeve spojite u krug. Ostavite na toplom 30 minuta. Premažite testo umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni, posle 5 minuta smanjite temperaturu na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)