KROFNE IZ RERNE SA ČIZKEJK FILOM Obavezno probajte ovo savršenstvo od testa i krema po Saškinom receptu!

V. Vukadinović

15:04

U sosu sa 0

Omiljena poslastica od testa svih generacija tradicionalno se pravi prilično dugo, a najviše vremena ode na prženje u dubokom ulju. Pošto to nije ni zdravo, pronašli smo recept u kome se krofne ispeku u rerni. A posle toga ih još napunite filom za čizkejk!

KROFNE IZ RERNE SA ČIZKEJK FILOM Obavezno probajte ovo savršenstvo od testa i krema po Saškinom receptu!
privatna arhiva/Saška Smiljanić

Recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Saška Smiljanić iz Šapca, koja kaže da svako ko proba ove krofne, posle samo njih jede! Saška je autorka Instagram stranice „Umetnost kuvanja“ na kojoj za svojih 48.000 pratilaca objavljuje svoje kulinarske čarolije.

Koju vrstu brašna treba koristiti za krofne?

- Krofne je najbolje praviti od mekog brašna. Ali ako ga nemate, neće velika greška biti ako upotrebite oštro. Važno je samo da brašno bude pšenično, kako biste dobili onaj pravi ukus krofnica.

Može li kvasac da se zameni praškom za pecivo?

- U ovom receptu to ne preporučujem. Kada biste kvasac zamenili praškom za pecivo, testo ne bi moglo dobro da naraste, a samim tim krofne ne bi bile vazdušaste i meke.

KROFNE IZ RERNE SA ČIZKEJK FILOM Obavezno probajte ovo savršenstvo od testa i krema po Saškinom receptu! privatna arhiva/Saška Smiljanić
 

Kako da znamo da je kvasac dovoljno nadošao?

- Kvasac uvek treba prvo potopiti u toplom mleku uz malo šećera i ostaviti da odstoji desetak minuta. Za to vreme, šećer će da ga „hrani“ i na površini će se pojaviti mehurići, što je znak da je kvasac aktiviran.

Da li je bitno kojim redosledom se stavljaju sastojci?

- Redosled dodavanja sastojaka suštinski i nije toliko bitan, ali ja sva testa mesim tako što prvo sjedinim sve mokre sastojke, pa onda dodajem brašno i so.

Da li treba dodati umućena ili cela jaja?

- S obzirom na to da prvo sjedinjujemo mokre sastojke, možemo dodati i cela jaja.

Da li je bolje testo mesiti rukom ili mikserom?

- Starije domaćice bi rekle rukom, a ja se ne bih složila. Za mene je mikser neprevaziđen kada je u pitanju mešenje testa.

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Testo treba da bude mekano, ali ne sme da se lepi za ruke.

Koliko dugo treba da stoji da bi nadošlo?

- Što se ovog recepta tiče, potrebno je da testo stoji malo duže, oko sat i po. Proces nadolaženja testa možete da ubrzate tako što ćete vanglu pokriti i staviti u zagrejanu rernu na 50 stepeni.

Od čega zavisi da li će krofne biti vazdušaste?

- Upravo od toga da li je testo dovoljno naraslo. Dajte testu vremena, ne žurite, pustite ga da lepo nadođe i sa krofnicama neće biti greške!

Kolike loptice treba da se naprave?

- Veličina krofnica je proizvoljna. Ja volim da budu srednje veličine, odnosno malo veće od jajeta kada ih oblikujem od testa, a one dodatno narastu prilikom pečenja.

Da li treba da se malo pritisnu odozgo rukom kada se poređaju u pleh?

- Ako želite da imaju ovalniji oblik, možete da ih malo pritisnete, mada ja to ne radim.

Kako da znamo da su krofne ispečene unutra?

- Kada se krofne peku na optimalnoj temperaturi od 180 stepeni i porumene, to je znak da su gotove.

Koliko dugo treba da se kuva fil od malina?

- Fil od malina ne zahteva mnogo vremena. Kada maline provre i dodate gustin, dovoljno je da kuvate još dva, tri minuta.

Da li krofnice mogu da se jedu i samo posute šećerom?

- Naravno, a možete da ih filujete po želji kremom ili džemom, takođe su odlične!

KROFNE IZ RERNE SA ČIZKEJK FILOM Obavezno probajte ovo savršenstvo od testa i krema po Saškinom receptu! privatna arhiva/Saška Smiljanić
 

Krofnice sa čizkejk filom

Sastojci:

500 g brašna

200 ml mleka

1 kesica suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 jaje

60 ml ulja

100 g šećera u prahu

1/2 kašičice soli

Za fil od maline:

300 g malina

100 g šećera u prahu

1 kašika gustina

Za beli fil:

250 ml slatke pavlake

250 g maskarpone sira

100 g šećera u prahu

Priprema:

U toplom mleku razmutite kvasac i kašičicu šećera i ostavite da nadođe. U drugoj posudi sjedinite jaja, ulje i šećer u prahu pa dodajte nadošli kvasac. Dodajte brašno pomešano sa solju postepeno i umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite na toplom da naraste sat i po, odnosno dok se testo duplo ne uveća. Premesite ga na pobrašnjenoj podlozi, oblikujte 12 loptica, poređajte na papir za pečenje i ostavite da rastu pola sata. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Gotove krofne premažite istopljenim puterom.

Fil od maline: Kuvajte maline i šećer dok provre pa dodajte gustin i kuvajte još malo dok se ne zgusne.

Beli fil: Umutite mikserom slatku pavlaku, a posebno maskarpone sa šećerom i sjedinite. Presecite krofne po sredini, nafilujte belim filom, odozgo filom od malina i spojite polovine.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Komentari (0)

Loading