RECEPT ZA JAFU, BEZ BRAŠNA I PEČENJA! Napravite omiljeni keks po receptu Beograđanke Ane Lović

Trpeza/ V.V.

12:35

U sosu sa 0

Niko ne voli da provodi mnogo vremena pored šporeta. Zato vam predlažemo savršenu poslasticu. Jafa keks se brzo pravi i ne peče se.

RECEPT ZA JAFU, BEZ BRAŠNA I PEČENJA!  Napravite omiljeni keks po receptu Beograđanke Ane Lović
Foto: privatna arhiva/Ana Lović

Za pripremu domaćeg jafa keksa se koriste zdravi sastojci, pa nećete imati grižu savesti kad pojedete veću količinu. Recept nam je detaljno objasnila kulinarska blogerka Ana Lović iz Beograda, koja na svom Instagram profilu "Ana to sam ja" deli recepte za slatkiše i slaniše sa preko 19.000 pratilaca.

Da li umesto mlevenih badema mogu da se koriste orasi ili lešnici?

- U principu mogu da se koriste bilo koji orašasti plodovi, ali badem ima neutralan ukus koji neće dominirati u kolaču. Inače, bademom možete u receptima da zamenite indijski orah koji je dosta skuplji, samo ga treba blanširati i ukloniti mu opnu.

Ko nema blender, da li može ovsene pahuljice da usitni na drugi način?

- Ovsene pahuljice mogu da se usitne i u električnom mlinu za kafu.

Kako se pravi pire od jabuke?

- Pire od jabuka možete napraviti na dva načina. Klasično ih skuvati u vodi kao kada pravite kompot ili na pari. Dovoljna je jedna veća jabuka. Količinu treba meriti kada se jabuke skuvaju.

RECEPT ZA JAFU, BEZ BRAŠNA I PEČENJA!  Napravite omiljeni keks po receptu Beograđanke Ane Lović Foto: privatna arhiva/Ana Lović
 

Da li se pire od jabuka može zameniti nečim?

-  Može da se zameni pasiranom bananom ili kupljenom kašicom za bebe od jabuke.

Da li umesto ulja od kokosa može da se koristi suncokretovo ulje?

- Ne bih preporučila ulje. Puter bi bio adekvatna zamena, jer masnoća koja se dodaje treba hlađenjem da stegne kolač.

Može li želatin da se zameni nečim drugim?

- Umesto želatina može da se stavi agar, koji mogu koristiti i vegetarijanci, vegani ili ljudi koji su na posebnoj dijeti, jer se dobija od algi. Priprema se slično kao želatin. U ovom receptu treba ga dodati u zagrejani sok i od trenutka ključanja kuvati još 2 minuta. Agar se brže steže nego želatin i to na sobnoj temperaturi.

RECEPT ZA JAFU, BEZ BRAŠNA I PEČENJA!  Napravite omiljeni keks po receptu Beograđanke Ane Lović Foto: privatna arhiva/Ana Lović
 

Da li kalup treba da se podmaže pre nego što se utisnu kuglice za biskvit?

-  Najbolje je koristiti silikonski kalup za mafine zbog lakšeg vađenja keksa. Ukoliko ga nemate, možete koristiti i običan kalup, samo ga u tom slučaju obavezno obložite papirnim korpicama. Nakon hlađenja malo zagladite ivice keksa, kako bi bile ravne.

Da li se kuglice utisnu na dno kalupa u obliku pljeskavice?

- Da, kuglice se utisnu ravno u obliku diska. U te svrhe možete koristiti manju čašu sa ravnim dnom. Ako se smesa lepi za dno čaše, samo je malo nakvasite vodom ili stavite samolepljivu foliju preko smese dok to radite.

Keks sa pomorandžom

Sastojci (za 12 kom):

Za biskvit:

60 g ovsenih pahuljica

250 g pirea od jabuke

80 g mlevenog blanširanog badema

3 kašike kokosovog brašna

1 kašičica kokosovog ulja

Za žele:

100 ml ceđenog soka od pomorandže

1 kašičica meda

rendana kora od ½ pomorandže

1 kesica želatina

džem od kajsije

Za preliv:

50 g crne čokolade

Priprema:

Ovsene pahuljice usitnite u blenderu. Dodajte pire od kuvane jabuke i još malo blendirajte. Dodajte mleveni blanširani badem, kokosovo brašno i kokosovo ulje. Izmešajte i smesu podelite na 12 jednakih delova. Oblikujte kuglice i utisnite ih u dno silikonskog kalupa za mafine. Svaki keksić namažite sa malo džema od kajsije. Stavite u frižider dok pripremate žele. Za žele, pomešajte sve sastojke i kuvajte na tihoj vatri 2 minuta. Po kašiku toplog želea stavite preko svakog keksića. Odložite ih u zamrzivač na jedan sat da se stegnu. Izvadite iz kalupa i prelijte istopljenom čokoladom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Komentari (0)

Loading