TAMARINA ARABIJA TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Raskošna i neodoljiva, prste da poližete

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu očaravajuću poslasticu po receptu Tamare Đorđević iz Vranja

arabija torta
Privatna arhiva/Tamara Đorđević
arabija torta Privatna arhiva/Tamara Đorđević
 

Možda vas zanima:

Piše: Ivana Pavlović

 

Raskošna poslastica pogodna za svaku svečanost. Ovim rečima bi mogla da se opiše arabija torta čiji nam je recept dala Tamara Đorđević, studentkinja četvrte godine Elektronskog fakulteta u Nišu i autorka Instagram profila „moj dnevnik recepata“. Nalog sa receptima je otvorila prošle godine na nagovor svojih najbližih, a glavni uzor za kuvanje joj je baka, koja je odlična kuvarica.

 

Gde i kada ste prvi put čuli za ovaj recept, i kako ste se odlučili da ga napravite?

- Nikada pre nisam čula za ovu tortu. Jedna mušterija mi je naručila tortu i izrazila želju da ona bude sa suvim voćem, orasima i čokoladom. Tako da sam dugo istraživala koja bi to torta mogla da bude i kada sam videla arabiju, znala sam da je ona prava. Međutim, na kraju je mušterija otkazala porudžbinu. Naravno, nije mi bilo svejedno, ali da nije bilo tako, nikada ne bismo otkrili ovu božanstvenu tortu. Od tada je redovni gost na našoj trpezi.

 

Koja je tajna savršenih kora? 

- Što se tiče kora za arabija tortu, one nimalo nisu klasične.
Potrebno je jako lepo umutiti belanca sa šećerom. Najčešća greška kod mućenja belanaca je neodmašćena posuda ili direktno sipanje šećera. Posuda treba da bude bez tragova masnoće, pa iz tih razloga ja je pre mućenja uvek premažem sirćetom. Sirće ne dodajem posebno u koru. Šećer dodajemo tek kada se belanca zapene. Ne mutimo ih na velikim brzinama da nam kora ne bi nepravilno narasla. Belanca se mute do čvrstih svilenkastih vrhova, ali pazite da ih ne premutite da bi imala prostora da rastu u rerni. Naoružajte se strpljenjem za seckanje svog suvog voća i oraha. A kada je to gotovo, dodajemo brašno da se voće ne bi lepilo. Sve spojimo i dobijamo savršenu koru. Ova kora se peče ne višoj temperaturi, ne suši kao puslica kore tako da tu nećete imati problema.

 

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

- Za arabija tortu pravimo fil od žumanaca na pari. Žumanca mutimo mikserom sa šećerom da se zapene i posvetle. Kuvamo ih u jednoj šerpi ispod koje se nalazi druga sa vodom. Temperatura ne sme da bude visoka a voda iz donje šerpe ne sme dodirivati dno gornje. Žumanca je potrebno sve vreme mešati. Skuvana su kada ostaje trag varjače na dnu šerpe ili kada dostignu 78-80°C na skali termometra. U ovaj fil se dodaje otopljena čokolada, zatim hladi, a onda dobro umućen puter. Dobijamo savršeno kremasti fil. Ovo je provereni recept i nikada ga ne menjam.

 

Odakle ljubav prema kuvanju? 

- Ljubav prema kuvanju sam sticala odmalena. Svi u mojoj porodici vole kuvanje, baka je sjajna kuvarica koja mi je uvek bila uzor. Gledajući sve to, uvek sam želela da se i ja ostvarim u tome.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Najbrže jelo je od slatkiša definitivno lava kolač. Redovno ga spremam i omiljena je poslastica u našoj kući, a pravi se za zaista 15 minuta. Od slanih stvari bih rekla da su to obrok salate koje pripremamo, sa piletinom ili surimi štapićima i različitim vrstama salata i preliva.

 

Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

- Najkomplikovanija stvar koju sam napravila je od slatkiša definitvno neka torta. Na primer snikers torta koju sam skoro pravila zaista oduzima puno vremena i jeste zahtevna, ali isto toliko i fantastična. A od slanih stvari bi to možda bila musaka od plavog patlidžana koja se pravi iz puno delova. Možete je uskoro videti na kanalu.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Verovali ili ne, nikada nisam pravila sarmu. Dugo se spremam na taj korak i nadam se da će se uskoro naći na mom profilu.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Najviše volim da spremam slatka jela, kolače i torte svih vrsta i to zaista radim sa užitkom. Što se tiče slanih jela, uživam u mešenju raznih vrsta testa, sa različitim punjenjima, dok mi je spremanje klasičnih jela i ručkova zaista na poslednjem mestu. Tu se uvek opredelim za neku jednostavniju verziju.

 

Sastojci:
Kore (×3):

  • 5 belanaca
  • 125 g šećera
  • 70 g seckanih oraha
  • 75 g seckanih urmi
  • 70 g suvog grožđa
  • 30 g suvih brusnica
  • 30 g brašna

Fil:

  • 15 žumanaca
  • 2 jajeta
  • 300 g putera
  • 400 g čokolade
  • 360 g šećera

Ganaš:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca. Žumanca i dva cela jajeta umutite sa šećerom pa kuvati na pari oko 10-15 minuta ili dok nam ne ostaje trag varjače na dnu šerpe. Voda iz donje šerpe ne sme da dodiruje dno gornje. Otopite čokoladu pa dodajte u skuvana žumanca i lepo umešajte. Ostavite fil da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, puter sobne temperature lepo umutite i dodajte  ga u fil. Mutite dok se ne dobije glatka tekstura. Belanca umutite u čvrst sneg pa dodajte šećer i sve lepo umutite. İseckajte orahe i urme, pomešajte ih sa brusnicama i grožđem. U to dodajte brašno i sve promešajte. Dodajte u belanca i promešati špatulom. Smesu izlijte na pek-papir i pecite u kalupu 22×22 cm na 150 stepeni oko 30 minuta. Postupak ponovite za sve 3 kore. Kada se sve ohladi, može se ređati torta. Stavljamo prvu koru, zatim fil, onda drugu koru, opet fil i tako do kraja. Celu tortu možemo premazati filom. Ostaviti je u frižideru preko noći. Sutradan skidamo kalup i ukrašavamo po želji. Ja sam se opredelila za ganaš od crne čokolade. Njega pravimo tako što iseckanu čokoladu prelijemo zagrejanom slatkom pavlakom i sve lepo umutimo. Njime prelivamo tortu. Možemo umutiti malo ganaša i ukrasiti tortu. Kada se i ganaš stegne, torta je spremna za služenje.

Peršun je dobro piti za detoksikaciju, čišćenje bubrega, smanjenje nadutosti, jačanje imuniteta i regulisanje krvnog pritiska. #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral #viralvideo #fyf #persun ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)