Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Lidije Đurić iz Šapca

Možda vas zanima:

KAPRI TORTA Poslastica lepog izgleda i neodoljivog ukusa koja budi sva čula
Ako volite jagode, ovu tortu ćete obožavati.

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA Mirisna poslastica koja će vas zasladiti u momentu
Mekana kao duša i sočna, pravićete stalno.

BELA TORTA Neodoljiva poslastica sa keksom za savršeno jutro
Slatka i kremasta, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Piše: Ivana Pavlović
U savršenom spoju čokolade, vanile i jagode, pogodna za svaku svečanu priliku. Ovim rečima bi mogla da se opiše poznata kapri torta čiji recept nam je dala Lidija Đurić, autorka Instagram profila „moje đakonije“. Geometar po struci, kuvanje joj je bio hobi koji je vremenom prerastao u posao. Iako voli sve da kuva, talentovana Lidija ističe da su joj slatkiši večita inspiracija.
Koliko pečete kore i koja je tajna da ne pucaju?
- Kore pečem između 10 i 15 minuta, na 200 stepeni. Tajna je da belanca budu dobro umućena u šne, zatim da se sasvim lagano, ručno umešaju ostali sastojci, tako da smesa ostane vazdušasta. Odmah izlijte u kalup i pecite, bez čekanja. Na taj način uvek ćete dobiti savršene kore.
Kada je beze kora spremna za pečenje?
- Okvirna mera je 40- 50 grama šećera po belancetu. Šećer dodajem iz nekoliko puta kako bi se sneg lepo umutio. Šam je dobro umućen ako ne klizi kada posudu nagnemo u stranu ili okrenemo naopako, smesa je glatka i pod prstom se ne osećaju zrnca šećera.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Fil na kraju kuvanja treba da bude takav da podseća na gušći med, a varjača treba da ostavi trag na dnu lonca.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
- Mutite je dok ne postane čvrsta onoliko koliko želite, ovo se odnosi na biljnu slatku pavlaku, lakša je za rad. S mlečnom moramo biti pažljiviji. Obavezno je prethodno dobro ohladiti, istisnuti i masnoću iz tetrapaka i mutiti. Kada je umućena toliko da žice od miksera ostavljaju trag, spremna je za upotrebu.
U kojim prilikama biste gostima poslužili kapri tortu?
- U svim svečanim prilikama, kada goste želimo da obradujemo raskošnim voćno-kremastim ukusom kao što je rođendan i slično.
Da li je moguće napraviti posnu verziju ove torte? Ili pogodnu za dijabetičare?
- Moguće je prilagoditi sastojke i naći im adekvatnu posnu zamenu.
Kako ste došli na ideju da napravite naloge sa receptima na društvenim mrežama?
- Sasvim spontano, napravila sam kolač i objavila na Instagramu čisto da imam negde zapisan recept, zatim sam nastavila da objavljujem sve što pravim, ljudima se dopao sadržaj i tako sam dobila prve pratioce. To je bilo krajem septembra 2017.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Palačinke su uvek sjajan izbor za odličnu i brzu poslasticu.
Koje jelo ne volite da pravite?
- U suštini volim sve, ali malo ređe pripremam kuvana jela i slaniše.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Imam mnogo toga na spisku, na primer, napoleon torta.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Više volim deserte, slatkiši su mi večita inspiracija. Preferiram komplikovanije recepte - starinske i tradicionalnu kuhinju.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Što se tiče slatkiša, to su bile kokos štangle, a od kuvane hrane grašak, koje je i sada moje omiljeno kuvano jelo.
Kapri torta recept
Sastojci:
Kore x3
4 belanceta
4 kašike šećera
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna
Za prvi fil:
400 g jagoda (ovog puta sam koristila maline @frikomsrbija )
150 g šećera
200 ml vode
1 kesica pudinga
5 g želatina
Dodatno:
100 g čokolade i 2 kašike ulja za premazivanje
Za drugi fil:
12 žumanaca
200 g šećera
750 ml mleka
3 pudinga od vanile
250 g maslaca
Za treći fil:
200 ml slatke pavlake
50 g krem sira
3 kašike šećera u prahu
Priprema :
Rernu uključite na 200 stepeni. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložite pek-papirom. Mutite 4 belanca s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, postepeno dodajte 4 kašike šećera i umutite u čvrst sneg. Uglavnom mutim do 10 minuta. Na kraju smanjite brzinu miksera na najnižu, dodajte 4 kašike oraha pomešane sa kašikom brašna, špatulom lagano sjedinite. Smesa treba da ostane vadušasta. Izručite smesu na pleh. Pecite 10-15 minuta na 200°C, treba lepo da porumeni. Ostavite da se ohladi pa odvojte koru od pek-papira. Isti postupak ponovite još 2 x, treba da dobijete 3 kore. Želatin razmutite sa 2 kašike vode, ostavite da nabubri. U šerpicu ubacite jagode, dodajte šećer, od trenutka kad počne da vri kuvajte 10 minuta na srednjoj temperaturi. Na kraju dodajte puding razmućen sa 200 ml vode, kuvajte još malo dok se ne zgusne. Skinite s ringle, 1 kašiku fila dodajte u želatin, dobro izmešajte da se želatin otopi, pa naspite sve u voćni fil, lepo sjedinite. Ostavite da se ohladi, treba da bude mlak. Umutiti penasto 12 žumanaca sa šećerom, dodati pudinge i 200 ml mleka. Umutiti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri, malo mleka naspite u smesu sa žumancima, izmešajte pa sve vratite u provrelo mleko. Mešajte 2-3 minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. Skinite sa ringle, prekrijte streč-folijom i ohladite. U dobro ohlađenu smesu dodavati kašiku po kašiku umućenog maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi, sve zajedno dobro umutite. Na laganoj temperaturi otopite čokoladu i ulje. Umutite slatku pavlaku, ne previše čvrsto. U drugoj posudi izmešajte krem sir i šećer u prahu, dodajte umućenu slatku pavlaku i sve lepo sjedinite. Kore premažite voćnim filom, kada se ohladi i stegne premažite preko fila otopljenu čokoladu u tankom sloju. Opet odložite na hlađenje. Kada se čokolada stegne, dodati odozgo vanila fil, zatim fil sa slatkom pavlakom, staviti drugu koru koju ste već premazali voćem i čokoladom, ponovo vanila i slatka pavlaka i na kraju završite s korom. Ostavite da se preko noći ohladi i stegne, zatim dekorišite po želji.

DOMAĆI KEČAP Još ukusniji i zdraviji od onog kupovnog
Dodajte omiljenom jelu i uživajte.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super ide uz testeninu i krompir pire
Pravi se lako, a daje šmek svakom jelu.

TAMARINA ARABIJA TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Raskošna i neodoljiva, prste da poližete
Napravite ovu očaravajuću poslasticu po receptu Tamare Đorđević iz Vranja

DOMAĆI SOS OD MIROĐIJE Savršeno ide uz meso, krompir i sarmice, a gotov očas posla
Priprema je jednostavna, a daje šmek svakom jelu.

DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.
Komentari (0)