PATLIDŽAN NA SICILIJANSKI NAČIN Probajte ovaj zdrav i ukusan ručak bez masti koji će vas odvesti pravo u Italiju
Probajte ovo jelo od patlidžana koje je puno povrća,a neverovatno slasno.
Sastojci
za 4 osobe
- 1 kg patlidžana
- 200 g polutvrda sira (kačkavalj na primer)
- so
- mleveni crni biber
ZA UMAK
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 1 kg paradajza
- 3 čena belog luka
- bosiljak
- origano
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice vegete
ZA POSIPAVANJE
- 2 kašičice parmezana
Priprema
Patlidžane operite, uzdužno narežite na deblje pločice, pa vrhom noža zarežite mesni dio patlidžana u obliku mrežice.
Ovako pripremljene patlidžane stavite u slanu kipuću vodu i kuvajte oko 5 minuta. Pločice patlidžana kuvajte deo po deo, ne sve odjednom
Kuvane patlidžane izvadite na upijajući papir, ocedite i ohladite. Dok se patlidžani hlade, pripremite umak od paradajza.
Paradajz operite, kratko uronite u kipuću vodu i ogulite, očistite ga od semenki i narežite na kockice.
Na maslinovom ulju kratko ispržite čenove belog luka koje ste uzdužno prepolovili. Zatim beli luk izvadite, dodajte pripremljen paradajz i pospite bosiljkom, origanom, šećerom i vegetom i gnječite oko 15 minuta.
Sir narendajte i rasporedite po površini pločica ohlađenih patlidžana, začinite ih pa preklopite. Zatim patlidžane složite u nauljenu vatrostalnu posudu, prelijte umakom od paradajza i pospite parmezanom.
Stavite u zagrijanu rernu na 220°C i pecite 10-15 minuta.
Savet
Ovo jelo će biti vrlo ukusno ako patlidžane poslužite na prepečenim kriškama hleba, tzv. brusketama.
Meso patlidžana zarezano u obliku mrežice omogućuje bolju savitljivost i mešanje s umakom od paradajza.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)