Potrebno vam je samo nekoliko sastojaka i dobićete savršen umak za jela sa mesom i ribom.
Potrebno je:
- 600 ml mleka
- 2 kašike brašna
- 70 g putera
- so
- biber
Priprema
U šerpu ili dublji tiganj stavite puter koji je omekšao, pa ga rastopite na umerenoj vatri, a zatim dodajte brašno i lagano mešajte da se sve lepo sjedini. Mleko zagrevajte, ali vodite računa da ne proključa. Skinite posudu sa šporeta pre nego što mleko proključa. U tankom mlazu, lagano, ulivajte mleko u posudu sa puterom i brašnom, sve vreme mešajući žicom za mućenje. Temperatura ringle bi trebalo da bude na srednjoj jačini. Nemojte sipati svu količinu mleka odjednom. Tajna kremastog bešamela je u postepenom dolivanju mleka u maslac i brašno. Pred kraj kuvanja u sos sipajte so i po želji dodajte sveže mleveni biber ukoliko volite da malo bude ljući i muskatni oraščić za posebnu aromu.
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI BEŠAMEL SOS? Recept je proveren, a ukus neodoljiv
Dodajte ga vašem jelu i osetite eksploziju ukusa. Sjajno se slaže sa ribom, povrćem, testeninom...
BEŠAMEL SOS Daje savršenu notu svakom jelu, a odlično ide uz meso i povrće
Pravi se brzo i lako.
SAVRŠEN BEŠAMEL SOS Sjajno se slaže sa raznim jelima, ovakav niste probali
Bešamel sos može da se napravi na više načina. Ide uz mnoga jela, meso, ribu. Nazivaju ga još i belim, i glavni je sastojak za pravljenje drugih soseva.
POSNI BEŠAMEL SOS Podjednako ukusan kao i onaj mrsni
Bešamel sos je glavni sastojak u pravljenju mnogih jela sa testeninom, mesom ili ribom. Ali možete da napravite posni bešamel sos, koji će savršeno zameniti njegovu mrsnu verziju.
GVAKAMOLE SOS Biser meksičke kuhinje u kombinaciji ukusa bez premca
Možete da mažete na tost, služite kao prilog uz čips ili dodajte ribi ili mesu.
MAJIN VOĆNI PAŠA LOKUM SE TOPI U USTIMA A trešnje mu daju posebnu čar
Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
ZORKIN ŠARENI HLEB OBOŽAVAJU DECA Preukusan i dekorativan, a svež i treći dan
Pripremite ovaj dekorativni hleb po receptu Zorke Gemović iz Sremske Kamenice
TARTAR SOS Francuski delikates koji se savršeno slaže sa ribom i morskim plodovima
Još bolji od kupovnog, uživaćete u svakom zalogaju.
GORDANINA ŠEHERZADA BUDI BAJKU IZ 1001 NOĆI Ne peče se i gotova začas, a neodoljiva
Napravite ovu čarobnu nepečenu poslasticu po receptu Gordane Jovanović iz Rume.
Komentari (0)