Moćni saveznik iz košnice MATIČNA MLEČ
Zahvaljujući matičnom mleču matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i živi pet-šest godina, a radilica samo dva meseca.
Matični mleč je kremasta, mlečnobela do žuta, veoma kisela supstanca s malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom. Njega proizvode pčele za ishranu matice, odnosno mladog legla. Razlika u boji potiče od primesa pigmenata cvetnog praha, ali ne utiče na kvalitet i farmakološke osobine mleča. Po konzistenciji i izgledu sličan je pavlaci, karakteristične je arome, koja donekle slabo podseća na fenol, ali ne na vosak. Kiselkasto-oporog je ukusa i pomalo ljut kada dospe na donji deo jezika. Poput meda, ni mleč se ne uzima metalnom kašičicom jer metal uništava njegove lekovite sastojke
Hemijske osobine
Mleč je bogat proteinima, mastima, ugljenim hidratima i prema tome predstavlja veoma hranljiv, visokokalorični proizvod. Bogat je i vitaminima grupe B, naročito tijaminom, riboflavinom, piridoksinom i pantotenskom kiselinom. Najinteresantnije u mleču je prisustvo značajnih količina vitamina grupe B. U njemu se nalazi skoro desetostruko više pantotenske kiseline nego u cvetnom prahu. Dosad nije nađena nijedna materija koja bi sadržala istovremeno tako veliki broj citamina u tolikoj količini kao što je to slučaj sa mlečom. U njemu se takođe nalazi i folna kiselina, pa je koristan i u periodu pripreme za trudnoću i u prva tri meseca trudnoće, a ponajviše za jačanje imuniteta.
Lekovitost
Mleč i u malim količinama otklanja neke poremećaje u ljudskom organizmu i potpomaže regeneraciju ćelija posle preležanog gripa ili lakših oboljenja, a smanjuje i tegobe žena u menopauzi. Ima antibiotska svojstva, utiče i na podmlađivanje ćelija jer ih snabdeva onim
faktorima koji se gube tokom vremena, pa nedostaju u starijem dobu.
Pravilno čuvanje
Preporučuje se mešanje mleča razblaženog u medu u odnosu jedan prema deset, 20 ili 50. To znači da se gram mleča izmeša sa 10, 20 ili 50 grama meda. Pored toga, u cilju sprečavanja raspadanja sastojaka mleča med bi trebalo prethodno zagrevati zbog uništavanja enzima koje sadrži, s tim da se povremeno i obavezno pre upotrebe promeša. Za čuvanje koristite tegle od neutralnog stakla, uz uslov da se napune bez mehurića vazduha i dobro hermetički zatvore.
Smeša s puterom i polenom
Sastojci:
100 g putera
50 g meda
10 g polena
Priprema:
Svi sastojci se dobro izgnječe da bi se sve tri materije što bolje izmešale. Deca i odrasli mogu ovu smešu da koriste za doručak namazanu na krišku hleba. Inače je odlično sredstvo za jačanje organizma.
Smeša od meda i polena
Sastojci:
250 g tečnog meda
50 g polena
Priprema:
U emajliranom sudu ili čaši dobro se pomešaju med i polen. Uzimaju se dve ili tri kašičice dnevno, svako jutro pola sata pre jela. Ako je med kristalizovan, razredite ga grejanjem u vodi
na 30 do 35 stepeni.
HLEB BEZ KVASCA Gotov je za oko pola sata, a mekan je kao duša
Ostavite da se potpuno ohladi na pre sečenja i serviranja...
POTAŽ OD BUNDEVE I ŠARGAREPE Nema boljeg jela tokom tmurnih i hladnih dana, s razlogom je klasik
Poslužite toplo i pospite pečenim semenkama bundeve
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
Komentari (0)