NAJBOLJA PITA SA JUGA SRBIJE Probajte čuvenu vranjansku samsu
Ako do sada niste probali, obavezno je napravite, oduševićete se
1 kg mekog brašna
500 ml mlake vode
malo soli
400 ml ulja ili otopljene svinjske masti
1 l kiselog mleka
5 čenova belog luka
Pročitajte još i: Ekspres brze slane kocke sa sirom
Priprema:
Pomešati brašno i vodu i nastaviti sa mešanjem da se testo ne bi zgrudvalo. Ručno izraditi testo, formirati jufku, posuti odozgo sa malo brašna i ostaviti da odstoji 30 minuta.
Nakon pola sata, opet premesiti testo dok ne postane glatko, opet formirati jufku i ostaviti još 30 minuta. Formirati testo u tzv. đuzleme (delove), tj. razvući testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm.
Premazati testo mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, iseći testo kao u obliku cveta (u sredini ostaviti krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici iseći 12 oblika koji nalikuju na latice). Sada ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve tzv. latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenuti je i posoliti sa malo brašna i ostavite da odstoji 20 minuta.
Nakon toga oklagijom razvući testo debljine 2‒3 mm pravougaonog oblika dimenzija 80 x 40 cm. Sa jedne strane zarolati testo 3 kruga. Jufku prilagoditi dimenzijama pleha, u našem slučaju iseći testo veličine 42 x 37 cm.
Podmazati pleh mašću.
Jufke ređati u pleh dok ne ispunite ceo pleh. Testo premazati sa malo masti.
Peći u rerni na 220 stepeni oko 35‒40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
Kada je samsa ispečena, izvadite je iz rerne, prelijte mešavinom kiselog mleka i belog luka i ostavite da „odmori“ desetak minuta.
DOMAĆI SLANI ŠTAPIĆI Najukusnije slano pecivo koje vraća u detinjstvo!
Slani šapići su odlični kao doručak, večera, ali i kao grickalica kojom ćete poslužiti goste.
ŠPANSKA PITA Proveren recept za savršenu večeru ili doručak, a gotova očas posla!
Omiljena pita za koju se uvek traži dodatak
FANTASTIČAN RECEPT NAŠIH BAKA Brze piroške sa sirom, mekane i vazdušaste
Ne znate šta ćete za večeru ili doručak, a možda bi i nešto na brzaka grickali, evo brzih piroški za vas
NAJBOLJA PITA SA JUGA SRBIJE Probajte čuvenu vranjansku samsu
Ako do sada niste probali, obavezno je napravite, oduševićete se
Savršen recept za kukuruzni hleb: Hrskav spolja, mekan iznutra
Recept koji vam donosimo možete iskoristiti i za pripremu mini kukuruznih pogačica koje se peku u kalupima za mafine
Komentari (0)