SIMBOL MALOG BOŽIĆA Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom

trpeza.alo.rs

15:14

Bakina vanglica 0

Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina

SIMBOL MALOG BOŽIĆA Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom
Foto: Foto: Printscreen Youtube

Kolači vasilice se pripremaju od lisnatog ili kiselog testa i prelivaju medom. Slatke se šaraju tako što se čačkalicom, na primer, bocka testo i od tih rupica se formira oblik krsta. Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina.

Domaćica šuplje grančice zove u snop veže i bocka po testu, a zatim te kružiće testa koje izvadi da stoci.

Vasilica od projinog brašna

Sastojci

  • 3 šoljice pšeničnog brašna
  • 3 šoljice projinog brašna
  • 2 šoljice ulja
  • 3 jaja
  • 3 šoljice kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • kašičica soli
  • Priprema

Umutite jaja i dodajte ulje i vodu. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte polako. Podmažite pleh, sipajte smesu i pecite na oko 200 C. Kolač se peče dok ne dobije lepu zlatnu koricu i ne porumeni.

Vasilice sa medom

Sastojci

  • 800 gr brašna
  • 200 g masti
  • 40 g svežeg kvasca
  • mlaka voda
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • Med

Priprema

Izmešajte brašno i mast. Dodajte polako kvasac i so. umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da naraste testo i nakon toga u manje lepinje oklagijom razvite. Na trake isecite jedan deo testa koji će vam služiti za ukrašavanje. Ostale lepinje na sredini preklopite, oblikujte u hlepčiće i ukrasite uvijenom trakom. Podmažite pleh, pospite ga brašnom i poređajte i ostavite vasilice da tu narastu još 10 minuta. Podesite rernu na 200 stepeni i pecite ih. Služe se tople, prelivene medom. Možete staviti preko i mlevene orahe.

Vasilice od lisnatog testa

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 3 dl mleka
  • 250 g margarina
  • med

Priprema

Izmešajte brašno, so, kvasac i jaje. Dodajte mlako mleko i zamesite testo. Razvite testo i premažite sa trećinom margarina. Nakon toga to testo preklopite kao za lisnato testo i ostavite 15 minuta na hladnom mestu. Ceo proces ponovite još 2 puta dok ne utrošite margarin. Testo razvite oklagijom da bude debljine prste. Isecite ga na kocke i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Jedu se tople i prelivene medom.

Komentari (0)

Loading