SIMBOL MALOG BOŽIĆA Recept za tradicionalnu vasilicu sa medom
Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina
Kolači vasilice se pripremaju od lisnatog ili kiselog testa i prelivaju medom. Slatke se šaraju tako što se čačkalicom, na primer, bocka testo i od tih rupica se formira oblik krsta. Za proju vasilicu postoji stari običaj kako bi zdrava i napredna bila cele godina.
Domaćica šuplje grančice zove u snop veže i bocka po testu, a zatim te kružiće testa koje izvadi da stoci.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci
- 3 šoljice pšeničnog brašna
- 3 šoljice projinog brašna
- 2 šoljice ulja
- 3 jaja
- 3 šoljice kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- kašičica soli
- Priprema
Umutite jaja i dodajte ulje i vodu. Izmešajte brašno sa praškom za pecivo i dodajte polako. Podmažite pleh, sipajte smesu i pecite na oko 200 C. Kolač se peče dok ne dobije lepu zlatnu koricu i ne porumeni.
Vasilice sa medom
Sastojci
- 800 gr brašna
- 200 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- mlaka voda
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- Med
Priprema
Izmešajte brašno i mast. Dodajte polako kvasac i so. umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da naraste testo i nakon toga u manje lepinje oklagijom razvite. Na trake isecite jedan deo testa koji će vam služiti za ukrašavanje. Ostale lepinje na sredini preklopite, oblikujte u hlepčiće i ukrasite uvijenom trakom. Podmažite pleh, pospite ga brašnom i poređajte i ostavite vasilice da tu narastu još 10 minuta. Podesite rernu na 200 stepeni i pecite ih. Služe se tople, prelivene medom. Možete staviti preko i mlevene orahe.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci
- 600 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 3 dl mleka
- 250 g margarina
- med
Priprema
Izmešajte brašno, so, kvasac i jaje. Dodajte mlako mleko i zamesite testo. Razvite testo i premažite sa trećinom margarina. Nakon toga to testo preklopite kao za lisnato testo i ostavite 15 minuta na hladnom mestu. Ceo proces ponovite još 2 puta dok ne utrošite margarin. Testo razvite oklagijom da bude debljine prste. Isecite ga na kocke i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Jedu se tople i prelivene medom.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)