NIŠTA BEZ RAKIJE Trikovi iskusnih domaćica da krofne ne upiju ulje, a da budu mekše i vazdušastije
Krofne, omiljena poslastica svih generacija. Jedni vole krofne sa džemom, drugi sa kremom, a mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće. Ključna stvar krije se u 3 koraka
![krofne](/data/images/2023-04-07/50904_krofne-shutterstock-597936554_f.jpg?timestamp=1688680800)
Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.
Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.
Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cela jajeta i 2 žumanceta
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica soli (puna do ivica)
- 2 vanilin šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- malo rendane korice limuna
- 1 kašičica rakije
- 1 dl ulja
- 5 dl mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se diže.
Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).
Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda). Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Možda vas zanima:
![GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, ručak za svega 150 dinara](/data/images/2021-08-17/1813_shutterstock-459336853_f.jpg)
GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, ručak za svega 150 dinara
Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira
![torta](/data/images/2023-07-07/58752_screenshot-3_f.jpg)
ZBOG NJE SE PREKIDA DIJETA Čoko plazma torta, slatkiš čiji ukus vole sve generacije
Plazma i čokolada su omiljene namirnice mališana, te im je čoko-plazma torta jedna od omiljenih, ni odrasli joj ne mogu odoleti
![krofne](/data/images/2023-03-16/48943_krofne-shutterstock-1019188774_f.jpg)
CAKE ISKUSNIH DOMAĆICA Tri su ključne stvari da krofne ne upiju ulje a da budu mekše i vazdušastije
Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće
![krofne](/data/images/2023-03-15/48830_shutterstock-585081175_f.jpg)
LEPŠE NEGO IZ PEKARE Ovako napravljene krofne imaju svoju slatku tajnu
Verujte mi da lepše krofne, do sada, nisam nigde probala, tako da ovaj recept ostaje za mene nezamenljiv za pravljenje krofni
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)