CAKE ISKUSNIH DOMAĆICA Tri su ključne stvari da krofne ne upiju ulje a da budu mekše i vazdušastije
Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće
Krofne, omiljena poslastica svih generacija. Jedni vole krofne sa džemom, drugi sa kremom, a mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće. Ključna stvar krije se u 3 koraka!
Iako u krofne dodajete kvasac, treba da dodate i pola kesice praška za pecivo - važno je dodati jer će on sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
Kašičica rakije dodata u smesu sprečiće upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja.
Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiće više masnoće.
Kako bi vam krofne uspele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego što ga umesite zagrejte u pećnici oko tri minuta na temperaturi od 20 °C.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cela jajeta i 2 žumanceta
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica soli (puna do ivica)
- 2 vanilin šećera
- ½ kesice praška za pecivo
- malo rendane korice limuna
- 1 kašičica rakije
- 1 dl ulja
- 5 dl mleka
- 1 kocka svežeg kvasca
Priprema:
U posudi zagrejte 1 dl mleka (ne sme da bude prevruće), dodajte jednu kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se diže.
Jaja mutite sa šećerom i kašičicom soli dok ne dobijete penastu smesu, potom je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmešajte i dodajte kvasac i na kraju toplo mleko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smesu kvasca).
Dobijenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobijeni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta nagore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krofne nastaje bela crta baš poput originalnog izgleda). Špric za krem napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse, piše 24sedam.rs.
Možda vas zanima:
NIŠTA BEZ RAKIJE Trikovi iskusnih domaćica da krofne ne upiju ulje, a da budu mekše i vazdušastije
Krofne, omiljena poslastica svih generacija. Jedni vole krofne sa džemom, drugi sa kremom, a mi vam donosimo trikove kako da vaše krofne ne upiju masnoće. Ključna stvar krije se u 3 koraka
VOLE IH I STARI I MLADI Recept za krofne, najmekše na svetu!
Nedelja je idealna da počastite ukućane poslasticom od testa.
FRITULE SA JOGURTOM Puna činija mekih mirišljavih loptica koje su brzo spremne za jelo
Za fritule postoji mnogo recepata, a ovo je jedan od najbržih.
SAVRŠENI UZ KISELO MLEKO Uštipci na ruski način, punjeni mlevenim mesom
Mekike, uštipci, priganice su peciva koja svi vole, a uvek je bolje kada sami napravimo nego kada kupimo u pekari
POSNI KOLAČ SA JABUKAMA Desert mekan kao duša, za prave ljubitelje voćnih kolača
Desert bez premca po receptu bez mane.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
Komentari (0)