PAMUK POGAČA Pravi se brzo i lako, sija se kao dukat, nema kome nije uspela

Ivana Pavlović

11:00

Bakina vanglica 0

Napravite na jednostavan način ovu preukusnu domaću pogaču. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu.

pamuk pogača
Printscreen/ YouTube

Potrebno je 

 

  • 200 ml kisele vode
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja 
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 25 g svežeg kvasca
  • 700 g brašna
  • Za premazivanje: 
  • 1 žumance 
  • 1 kašika ulja 
  • 1 kašika mleka 

Priprema

Kvasac izmrvite u posudi pa dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite kvasac na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite u krug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte u tepsiju, obloženu pek papirom. Na sredinu tepsije poređajte kiflice u krug. Od druge polovine testa odvojite 150 g,a preostalo testo razvucite u krug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite po sredini i tu presečeni deo ređajte uz obod. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, a u sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte u krug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori stavite pek papir i nastavite da pečete. Prijatno !

Komentari (0)

Loading