PAMUK POGAČA Pravi se brzo i lako, sija se kao dukat, nema kome nije uspela
Napravite na jednostavan način ovu preukusnu domaću pogaču. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu.

Potrebno je
- 200 ml kisele vode
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 25 g svežeg kvasca
- 700 g brašna
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika ulja
- 1 kašika mleka
Priprema
Kvasac izmrvite u posudi pa dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite kvasac na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite u krug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte u tepsiju, obloženu pek papirom. Na sredinu tepsije poređajte kiflice u krug. Od druge polovine testa odvojite 150 g,a preostalo testo razvucite u krug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite po sredini i tu presečeni deo ređajte uz obod. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, a u sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte u krug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori stavite pek papir i nastavite da pečete. Prijatno !
Cicvara je staro, tradicionalno jelo. Da bi vam ispala savršena, potrebno je da "pliva u masti" od sira i kajmaka. Napravite ove mekane i vazdušaste krofne. Neće vam biti potrebno puno vremena ni veštine. Baklava sa orasima, od gotovih kora, prelivena slatkim sirupom. Po proverenom, tradicionalnom, starinskom receptu. Za ovo pecivo se nekada čekalo u redovima. Tada, redovni deo trpeze, a sada ga nema nigde. Donosimo vam tradicionalni recept. Napravite pitu bez kora i od dva brašna. Nije vam potrebno puno vremena ni veštine. Posna je ali ćete je jesti i mrsnim danima, koliko je dobra.
CICVARA Po starom tradicionalnom receptu, ovo je caka da ispadne savršena
TOČAK KROFNE IZ BAKINE KUHINJE Napravite brzo i lako
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, toliko je dobra da stavite odmah duplu meru
ČAIJE ZABORAVLJENO NIŠKO PECIVO Nekad ga je bilo po pekarama, sve domaćice su ga pravile
PITA OD PRAZILUKA BEZ KORA Brzo i lako se pravi, a greje dušu i telo
Komentari (0)