HALONGROTOR Očaravajući švedski kolačići sa džemom, u pravoj eksploziji ukusa

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Idealni za slavsku trpezu, ali i lepo druženje sa prijateljima.

halongrotor
Shutterstock

Potrebno je

  • 125 g putera
  • 1/3 šolje šečera
  • 4/4 šolje brašna
  • 1/5 šolje krompirovog skroba
  • kašičica vanilinog šećera
  • pola kačičice praška za pecivo
  • oko 65 g džema od malina

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umešajte šećer i puter u veliku posudu. Pomešajte brašno sa krompirovim skrobom, vanilinim šećerom i praškom za pecivo. Zajedno sjedinite smesu sa brašnom sa smesom sa šećerom i puterom. Mešajte ih sa kašikom dok se skroz ne postanu testo.Testo napravite da ima oblik valjka. Isecite na broj komada koji želite,  standardna preporuka je 22 komada. Testo oblikujte kao lopitice i stavite u papirne čaše za kolače Napravite rupu u svakoj loptici. Zatim 3/4 svake loptice napunite džemom od malina. Pecite kolačiće oko 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading