RUSKO BOŽIĆNO PEČENJE Zove se buženjina i ima savršen ukus!
Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Rusi ovo meso jedu uz sos od rena ili kašu od heljde
Rusko pečenje (buženjina)
Sastojci:
2 kg svinjskog buta
500 ml piva
200 ml vina
10 čenova belog luka
5 kašika senfa
2 kašike slatke mlevene paprike
Shutterstock
Priprema:
Meso operite i osušite papirnim ubrusom. S unutrašnje strane napravite desetak zareza u koje ćete staviti očišćen beli luk isečen na manje komade. Meso posolite, premažite senfom I pospite paprikom. Na nekoliko mesta ga vežite kuhinjskim koncem da ne izgubi oblik za vreme pečenja. Stavite u pleh i u frižider do sutradan. Sipajte vino i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Stavite preko mesa aluminijumsku foliju i pecite još 2-3 sata. Povremeno okrenite meso i podlijte pivom. Pred kraj pečenja skinite foliju da se meso zapeče. Kad se ohladi, skinite konac i isecite na tanke kriške.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)