RUSKO BOŽIĆNO PEČENJE Zove se buženjina i ima savršen ukus!

Trpeza/ V.V.

19:32

Kulinarski globus 0

Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Rusi ovo meso jedu uz sos od rena ili kašu od heljde

RUSKO BOŽIĆNO PEČENJE Zove se buženjina i ima savršen ukus!
Shutterstock

Rusko pečenje (buženjina)

Sastojci:

2 kg svinjskog buta

500 ml piva

200 ml vina

10 čenova belog luka

5 kašika senfa

2 kašike slatke mlevene paprike

RUSKO BOŽIĆNO PEČENJE Zove se buženjina i ima savršen ukus! Shutterstock
 

Priprema:

Meso operite i osušite papirnim ubrusom. S unutrašnje strane napravite desetak zareza u koje ćete staviti očišćen beli luk isečen na manje komade. Meso posolite, premažite senfom I pospite paprikom. Na nekoliko mesta ga vežite kuhinjskim koncem da ne izgubi oblik za vreme pečenja. Stavite u pleh i u frižider do sutradan. Sipajte vino i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Stavite preko mesa aluminijumsku foliju i pecite još 2-3 sata. Povremeno okrenite meso i podlijte pivom. Pred kraj pečenja skinite foliju da se meso zapeče. Kad se ohladi, skinite konac i isecite na tanke kriške.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading