RUSKO BOŽIĆNO PEČENJE Zove se buženjina i ima savršen ukus!
Hrana je sastavni deo praznika, a vrste jela variraju u zavisnosti od kulture naroda i njihove tradicije. Rusi ovo meso jedu uz sos od rena ili kašu od heljde
Rusko pečenje (buženjina)
Sastojci:
2 kg svinjskog buta
500 ml piva
200 ml vina
10 čenova belog luka
5 kašika senfa
2 kašike slatke mlevene paprike
Priprema:
Meso operite i osušite papirnim ubrusom. S unutrašnje strane napravite desetak zareza u koje ćete staviti očišćen beli luk isečen na manje komade. Meso posolite, premažite senfom I pospite paprikom. Na nekoliko mesta ga vežite kuhinjskim koncem da ne izgubi oblik za vreme pečenja. Stavite u pleh i u frižider do sutradan. Sipajte vino i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni pola sata. Stavite preko mesa aluminijumsku foliju i pecite još 2-3 sata. Povremeno okrenite meso i podlijte pivom. Pred kraj pečenja skinite foliju da se meso zapeče. Kad se ohladi, skinite konac i isecite na tanke kriške.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)