GRUZIJSKI BOŽIĆNI ČAMCI OD TESTA Toliko su lepi, biće vam žao da ih pojedete!

Trpeza/ V.V.

19:50

Kulinarski globus 0

Čamčići se jedu tako što se otkine komad testa, njime promeša jaje sa sirom i umoči

GRUZIJSKI BOŽIĆNI ČAMCI OD TESTA Toliko su lepi, biće vam žao da ih pojedete!
Shutterstock

Gruzijski brodići punjeni sirom i jajima (hačapuri)

Sastojci (za 4 kom.):

600 g brašna

200 ml mleka

200 ml vode

10 g suvog kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

5 kašika ulja

Za fil:

250 g feta sira

250 g rendanog kačkavalja

100 ml mleka

4 jaja + 1 za premazivanje

Priprema:

Testo: Pomešajte brašno, kvasac, so, šećer, dodajte mlako mleko, mlaku vodu i ulje, pa umesite elastično testo. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo na toplom pola sata da naraste. Premesite i podelite na četiri dela. Svaki deo oklagijom razvucite ukrug i sa strane u polukrug stavite rendani kačkavalj. Urolajte testo s obe strane da spojite krajeve i oblikujete čamac. Poređajte ih u pleh na pek-papir. Stavite u sredinu izmrvljen feta sir, ostatak kačkavalja. Premažite testo umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Tada u sredinu razbijte celo jaje i vratite u rernu još 3-4 minuta da se jaja zapeku, ali treba da budu rovita.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading