GRUZIJSKI BOŽIĆNI ČAMCI OD TESTA Toliko su lepi, biće vam žao da ih pojedete!

Vesna Vukadinović

19:50

Kulinarski globus 0

Čamčići se jedu tako što se otkine komad testa, njime promeša jaje sa sirom i umoči

GRUZIJSKI BOŽIĆNI ČAMCI OD TESTA Toliko su lepi, biće vam žao da ih pojedete!
Shutterstock

Gruzijski brodići punjeni sirom i jajima (hačapuri)

Sastojci (za 4 kom.):

600 g brašna

200 ml mleka

200 ml vode

10 g suvog kvasca

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

5 kašika ulja

Za fil:

250 g feta sira

250 g rendanog kačkavalja

100 ml mleka

4 jaja + 1 za premazivanje

Priprema:

Testo: Pomešajte brašno, kvasac, so, šećer, dodajte mlako mleko, mlaku vodu i ulje, pa umesite elastično testo. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo na toplom pola sata da naraste. Premesite i podelite na četiri dela. Svaki deo oklagijom razvucite ukrug i sa strane u polukrug stavite rendani kačkavalj. Urolajte testo s obe strane da spojite krajeve i oblikujete čamac. Poređajte ih u pleh na pek-papir. Stavite u sredinu izmrvljen feta sir, ostatak kačkavalja. Premažite testo umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Tada u sredinu razbijte celo jaje i vratite u rernu još 3-4 minuta da se jaja zapeku, ali treba da budu rovita.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading