GRUZIJSKI BOŽIĆNI ČAMCI OD TESTA Toliko su lepi, biće vam žao da ih pojedete!
Čamčići se jedu tako što se otkine komad testa, njime promeša jaje sa sirom i umoči
Gruzijski brodići punjeni sirom i jajima (hačapuri)
Sastojci (za 4 kom.):
600 g brašna
200 ml mleka
200 ml vode
10 g suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
5 kašika ulja
Za fil:
250 g feta sira
250 g rendanog kačkavalja
100 ml mleka
4 jaja + 1 za premazivanje
Priprema:
Testo: Pomešajte brašno, kvasac, so, šećer, dodajte mlako mleko, mlaku vodu i ulje, pa umesite elastično testo. Pokrijte činiju krpom i ostavite testo na toplom pola sata da naraste. Premesite i podelite na četiri dela. Svaki deo oklagijom razvucite ukrug i sa strane u polukrug stavite rendani kačkavalj. Urolajte testo s obe strane da spojite krajeve i oblikujete čamac. Poređajte ih u pleh na pek-papir. Stavite u sredinu izmrvljen feta sir, ostatak kačkavalja. Premažite testo umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Tada u sredinu razbijte celo jaje i vratite u rernu još 3-4 minuta da se jaja zapeku, ali treba da budu rovita.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)