Kuglice sa kokosom: Savršeni slatki zalogaj očas posla
Brzo, ukusno i slatko - ove tri reči su ključne kada na brzaka želimo da spremimo ukusnu poslasticu
Sastojci:
1 kašika putera
300 ml kondenzovanog mleka
1 kašičica šećera
150 ml kokosovog mleka
1 šaka kokosa
Priprema:
Otopite puter na pari u dubljoj činiji pa mu postepeno dodajte šećer, kondenzovano mleko, a onda i kokosovo. Mešajte 15 minuta špatulom, sve dok se ne zgusne, pa smesu prespite u činiju i ostavite sa strane da se ohladi minimum jedan sat. Nakon toga od ohlađene smese pravite kuglice i uvaljajte ih u kokos.
SAVET Znaćete da je gustina dobra kada možete da vidite dno posude dok mešate
Možda vas zanima:
BOMBICE Preukusni slatki zalogajčići koji se tope u ustima, stavite odmah duplu meru
Ako vam se jede nešto slatko a nemate puno vremena, napravite bombice. Gotove začas a još brže nestanu sa stola. Ako umesto mrsnog keksa stavite posni, dobićete posnu verziju neodoljivih bombica.
BRAZILSKE BRIGADEJRO KUGLICE Prave se od tri sastojka i za pet minuta a tope se u ustima
Brigadejro je tradicionalna brazilska poslastica u obliku kuglice, napravljena od kondenzovanog mleka, kakaoa, putera i čokolade
PROSTIJE NE MOŽE Kuglice sa sirom od samo DVA sastojka oduševiće vas odmah!
Možete kombinovati sa varijantama.
SLATKIŠ BEZ GRAMA ŠEĆERA Zdrave kuglice idealne za svaki dan!
Jako su praktične za pripremu.
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
Komentari (0)