3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu

alo.rs/I. V.

12:29

Kulinarski globus 0

Anzak biskvit je slatkiš koji je popularan u Australiji, ali i na Novom Zelandu.

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu
Schutterstock

 

Postoje dve verzije u vezi s tim kako je dobio ime. Prema jednoj, keks su za prodaju spremale majke, sestre, devojke, a novac od prodaje ovog slatkiša išao je u fond namenjen njihovim voljenim muškarcima na frontu. Sam naziv je akronim od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Prema drugoj verziji, žene su mesile i slale keksiće vojnicima na front jer su veoma hranljivi a u njima nema kvarljivih sastojaka. Naziv anzak je zaštićen australijskim zakonom i ne može se koristiti bez dozvole njihovog ministarstva za boračka pitanja. Ovi kolačići se i danas prave u Australiji kako bi se prikupila sredstva za brigu o starim i onemoćalim vojnim veteranima.

Autentični anzak

Sastojci:

1 šolja ovsenih pahuljica

1 šolja kokosovog brašna

1 šolja brašna

1 šolja šećera

9 kašika putera

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ključale vode

2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, brašno i šećer. Na pari otopite puter i javorov sirup, pa sklonite s vatre. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puter. Kad promešate, sjedinite sa suvim sastojcima. Kašikom uzimajte smesu, šakama oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i ređajte u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Ostavite da se skroz ohlade jer dok su vreli meki su i prhki, ali kako se hlade postaće čvršći.

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu Schutterstock
 

 

Anzak s brusnicom

Sastojci:

1/2 šolje pšeničnog brašna

1 šolja ovsenih pahuljica

1/2 šolje kokosovog brašna

1 šolja suve brusnice

50 g semena bundeve i suncokreta

120 g putera

1 kašičica sode bikarbone

1 kašika javorovog sirupa

2 kašike ključale vode

Priprema:

U većoj činiji pomešajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, brusnicu i semenke. Na pari otopite puter i javorov sirup i ohladite 5 minuta. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puteru pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Pravite kuglice veličine oraha i poređajte po plehu iz rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 stepeni, sve dok ne porumene.

 

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu Schutterstock
 

 

Banana anzak

Sastojci:

2 zrele banane

2 šolje ovsenih pahuljica

2 kašičice ekstrakta vanile

1 kašičica cimeta

1/2 šolje soka od jabuke

1/4 šolja kokosovog brašna

1 kašika meda

Priprema:

Banane izgnječite, pa im dodajte sok od jabuka, ekstrakt od vanile, cimet i med. Sjedinite i dodajte pahuljice. Prstima oblikujte keksiće u kuglice, spljoštite i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

https://trpeza.alo.rs/slatki-kutak/vesti/39670/kazu-da-je-nalik-svarcvald-torti-desert-cudnog-imena-i-jos-cudnovatijeg-ukusa/vest

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading