3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu

alo.rs/I. V.

12:29

Kulinarski globus 0

Anzak biskvit je slatkiš koji je popularan u Australiji, ali i na Novom Zelandu.

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu
Schutterstock

 

Postoje dve verzije u vezi s tim kako je dobio ime. Prema jednoj, keks su za prodaju spremale majke, sestre, devojke, a novac od prodaje ovog slatkiša išao je u fond namenjen njihovim voljenim muškarcima na frontu. Sam naziv je akronim od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Prema drugoj verziji, žene su mesile i slale keksiće vojnicima na front jer su veoma hranljivi a u njima nema kvarljivih sastojaka. Naziv anzak je zaštićen australijskim zakonom i ne može se koristiti bez dozvole njihovog ministarstva za boračka pitanja. Ovi kolačići se i danas prave u Australiji kako bi se prikupila sredstva za brigu o starim i onemoćalim vojnim veteranima.

Autentični anzak

Sastojci:

1 šolja ovsenih pahuljica

1 šolja kokosovog brašna

1 šolja brašna

1 šolja šećera

9 kašika putera

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ključale vode

2 kašike javorovog sirupa

Priprema:

Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, brašno i šećer. Na pari otopite puter i javorov sirup, pa sklonite s vatre. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puter. Kad promešate, sjedinite sa suvim sastojcima. Kašikom uzimajte smesu, šakama oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i ređajte u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Ostavite da se skroz ohlade jer dok su vreli meki su i prhki, ali kako se hlade postaće čvršći.

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu Schutterstock
 

 

Anzak s brusnicom

Sastojci:

1/2 šolje pšeničnog brašna

1 šolja ovsenih pahuljica

1/2 šolje kokosovog brašna

1 šolja suve brusnice

50 g semena bundeve i suncokreta

120 g putera

1 kašičica sode bikarbone

1 kašika javorovog sirupa

2 kašike ključale vode

Priprema:

U većoj činiji pomešajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, brusnicu i semenke. Na pari otopite puter i javorov sirup i ohladite 5 minuta. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puteru pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Pravite kuglice veličine oraha i poređajte po plehu iz rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 stepeni, sve dok ne porumene.

 

3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu Schutterstock
 

 

Banana anzak

Sastojci:

2 zrele banane

2 šolje ovsenih pahuljica

2 kašičice ekstrakta vanile

1 kašičica cimeta

1/2 šolje soka od jabuke

1/4 šolja kokosovog brašna

1 kašika meda

Priprema:

Banane izgnječite, pa im dodajte sok od jabuka, ekstrakt od vanile, cimet i med. Sjedinite i dodajte pahuljice. Prstima oblikujte keksiće u kuglice, spljoštite i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

https://trpeza.alo.rs/slatki-kutak/vesti/39670/kazu-da-je-nalik-svarcvald-torti-desert-cudnog-imena-i-jos-cudnovatijeg-ukusa/vest

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading