3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu
Anzak biskvit je slatkiš koji je popularan u Australiji, ali i na Novom Zelandu.
Postoje dve verzije u vezi s tim kako je dobio ime. Prema jednoj, keks su za prodaju spremale majke, sestre, devojke, a novac od prodaje ovog slatkiša išao je u fond namenjen njihovim voljenim muškarcima na frontu. Sam naziv je akronim od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Prema drugoj verziji, žene su mesile i slale keksiće vojnicima na front jer su veoma hranljivi a u njima nema kvarljivih sastojaka. Naziv anzak je zaštićen australijskim zakonom i ne može se koristiti bez dozvole njihovog ministarstva za boračka pitanja. Ovi kolačići se i danas prave u Australiji kako bi se prikupila sredstva za brigu o starim i onemoćalim vojnim veteranima.
Autentični anzak
Sastojci:
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja kokosovog brašna
1 šolja brašna
1 šolja šećera
9 kašika putera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ključale vode
2 kašike javorovog sirupa
Priprema:
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, brašno i šećer. Na pari otopite puter i javorov sirup, pa sklonite s vatre. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puter. Kad promešate, sjedinite sa suvim sastojcima. Kašikom uzimajte smesu, šakama oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i ređajte u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Ostavite da se skroz ohlade jer dok su vreli meki su i prhki, ali kako se hlade postaće čvršći.
Anzak s brusnicom
Sastojci:
1/2 šolje pšeničnog brašna
1 šolja ovsenih pahuljica
1/2 šolje kokosovog brašna
1 šolja suve brusnice
50 g semena bundeve i suncokreta
120 g putera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika javorovog sirupa
2 kašike ključale vode
Priprema:
U većoj činiji pomešajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, brusnicu i semenke. Na pari otopite puter i javorov sirup i ohladite 5 minuta. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puteru pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Pravite kuglice veličine oraha i poređajte po plehu iz rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 stepeni, sve dok ne porumene.
Banana anzak
Sastojci:
2 zrele banane
2 šolje ovsenih pahuljica
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
1/2 šolje soka od jabuke
1/4 šolja kokosovog brašna
1 kašika meda
Priprema:
Banane izgnječite, pa im dodajte sok od jabuka, ekstrakt od vanile, cimet i med. Sjedinite i dodajte pahuljice. Prstima oblikujte keksiće u kuglice, spljoštite i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)