3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu
Anzak biskvit je slatkiš koji je popularan u Australiji, ali i na Novom Zelandu.
Postoje dve verzije u vezi s tim kako je dobio ime. Prema jednoj, keks su za prodaju spremale majke, sestre, devojke, a novac od prodaje ovog slatkiša išao je u fond namenjen njihovim voljenim muškarcima na frontu. Sam naziv je akronim od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Prema drugoj verziji, žene su mesile i slale keksiće vojnicima na front jer su veoma hranljivi a u njima nema kvarljivih sastojaka. Naziv anzak je zaštićen australijskim zakonom i ne može se koristiti bez dozvole njihovog ministarstva za boračka pitanja. Ovi kolačići se i danas prave u Australiji kako bi se prikupila sredstva za brigu o starim i onemoćalim vojnim veteranima.
Autentični anzak
Sastojci:
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja kokosovog brašna
1 šolja brašna
1 šolja šećera
9 kašika putera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ključale vode
2 kašike javorovog sirupa
Priprema:
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, brašno i šećer. Na pari otopite puter i javorov sirup, pa sklonite s vatre. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puter. Kad promešate, sjedinite sa suvim sastojcima. Kašikom uzimajte smesu, šakama oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i ređajte u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Ostavite da se skroz ohlade jer dok su vreli meki su i prhki, ali kako se hlade postaće čvršći.
Anzak s brusnicom
Sastojci:
1/2 šolje pšeničnog brašna
1 šolja ovsenih pahuljica
1/2 šolje kokosovog brašna
1 šolja suve brusnice
50 g semena bundeve i suncokreta
120 g putera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika javorovog sirupa
2 kašike ključale vode
Priprema:
U većoj činiji pomešajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, brusnicu i semenke. Na pari otopite puter i javorov sirup i ohladite 5 minuta. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puteru pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Pravite kuglice veličine oraha i poređajte po plehu iz rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 stepeni, sve dok ne porumene.
Banana anzak
Sastojci:
2 zrele banane
2 šolje ovsenih pahuljica
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
1/2 šolje soka od jabuke
1/4 šolja kokosovog brašna
1 kašika meda
Priprema:
Banane izgnječite, pa im dodajte sok od jabuka, ekstrakt od vanile, cimet i med. Sjedinite i dodajte pahuljice. Prstima oblikujte keksiće u kuglice, spljoštite i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)