3 recepta za australijski keks ANZAK koji se pravi od ovsenih pahuljica i idealan je da se ponese u školu
Anzak biskvit je slatkiš koji je popularan u Australiji, ali i na Novom Zelandu.
Postoje dve verzije u vezi s tim kako je dobio ime. Prema jednoj, keks su za prodaju spremale majke, sestre, devojke, a novac od prodaje ovog slatkiša išao je u fond namenjen njihovim voljenim muškarcima na frontu. Sam naziv je akronim od Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Prema drugoj verziji, žene su mesile i slale keksiće vojnicima na front jer su veoma hranljivi a u njima nema kvarljivih sastojaka. Naziv anzak je zaštićen australijskim zakonom i ne može se koristiti bez dozvole njihovog ministarstva za boračka pitanja. Ovi kolačići se i danas prave u Australiji kako bi se prikupila sredstva za brigu o starim i onemoćalim vojnim veteranima.
Autentični anzak
Sastojci:
1 šolja ovsenih pahuljica
1 šolja kokosovog brašna
1 šolja brašna
1 šolja šećera
9 kašika putera
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike ključale vode
2 kašike javorovog sirupa
Priprema:
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje. U činiji pomešajte ovsene pahuljice, kokosovo brašno, brašno i šećer. Na pari otopite puter i javorov sirup, pa sklonite s vatre. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puter. Kad promešate, sjedinite sa suvim sastojcima. Kašikom uzimajte smesu, šakama oblikujte kuglice, pa ih spljoštite i ređajte u pleh. Pecite 15 minuta na 200 stepeni. Ostavite da se skroz ohlade jer dok su vreli meki su i prhki, ali kako se hlade postaće čvršći.
Schutterstock
Anzak s brusnicom
Sastojci:
1/2 šolje pšeničnog brašna
1 šolja ovsenih pahuljica
1/2 šolje kokosovog brašna
1 šolja suve brusnice
50 g semena bundeve i suncokreta
120 g putera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika javorovog sirupa
2 kašike ključale vode
Priprema:
U većoj činiji pomešajte obe vrste brašna, ovsene pahuljice, brusnicu i semenke. Na pari otopite puter i javorov sirup i ohladite 5 minuta. U ključaloj vodi rastvorite sodu bikarbonu i dodajte puteru pa ubacite u činiju sa suvim sastojcima. Pravite kuglice veličine oraha i poređajte po plehu iz rerne koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite ih 12 minuta na 180 stepeni, sve dok ne porumene.
Schutterstock
Banana anzak
Sastojci:
2 zrele banane
2 šolje ovsenih pahuljica
2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašičica cimeta
1/2 šolje soka od jabuke
1/4 šolja kokosovog brašna
1 kašika meda
Priprema:
Banane izgnječite, pa im dodajte sok od jabuka, ekstrakt od vanile, cimet i med. Sjedinite i dodajte pahuljice. Prstima oblikujte keksiće u kuglice, spljoštite i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)