Jedite pravu MAKEDONSKU MUSAKU Nema bolje od Vardara pa do Triglava

Izvor: alo.rs/I. V.

12:30

Kulinarski globus 0

Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim uticajima, musaka je karakteristično jelo i za makedonsko podneblje.

Jedite pravu MAKEDONSKU MUSAKU Nema bolje od Vardara pa do Triglava
Shutterstock

 

Musaka od patlidžana

Sastojci: 

1 kg patlidžana

400 g mlevenog mesa

4 kašike suncokretovog ulja

1 glavica crnog luka

4 čena belog luka

2 paradajza

2 paprike

so, biber

Priprema:

Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk. Crni luk propržite na zagrejanom ulju, pa dodajte mleveno meso i biber. Dinstajte uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša. Na kraju umešajte beli luk. Dok se meso dinsta, oljuštite patlidžane, isecite ih na kriške debljine 0,5 cm, posolite i ostavite sa strane oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru i pržite na ulju. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice, a jednu na kolutiće. Očišćenu papriku takođe isečemo na kockice i pomešamo sa paradajzom. U vatrostalnu činiju poređajte red patlidžana, pa na njih rasporedite pola količine dinstanog mesa, pa poređajte red paradajza i paprike. Pokrijte sve mesom, a preko naizmenično stavite preostale patlidžane i paradajz. Musaku prelijte sa 2 dl vrele vode i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 30 minuta.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading