Jedite pravu MAKEDONSKU MUSAKU Nema bolje od Vardara pa do Triglava
Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim uticajima, musaka je karakteristično jelo i za makedonsko podneblje.
Musaka od patlidžana
Sastojci:
1 kg patlidžana
400 g mlevenog mesa
4 kašike suncokretovog ulja
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
2 paradajza
2 paprike
so, biber
Priprema:
Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk. Crni luk propržite na zagrejanom ulju, pa dodajte mleveno meso i biber. Dinstajte uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša. Na kraju umešajte beli luk. Dok se meso dinsta, oljuštite patlidžane, isecite ih na kriške debljine 0,5 cm, posolite i ostavite sa strane oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru i pržite na ulju. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice, a jednu na kolutiće. Očišćenu papriku takođe isečemo na kockice i pomešamo sa paradajzom. U vatrostalnu činiju poređajte red patlidžana, pa na njih rasporedite pola količine dinstanog mesa, pa poređajte red paradajza i paprike. Pokrijte sve mesom, a preko naizmenično stavite preostale patlidžane i paradajz. Musaku prelijte sa 2 dl vrele vode i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 30 minuta.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)