Napravite domaće kantučine koji savršeno pašu uz kafu i užinajte kao pravi Italijani

alo.rs/I. V.

10:00

Kulinarski globus 0

Kantučini su poznati talijanski keksići s bademima koji dolaze iz Toskane - peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji.

Napravite domaće kantučine koji savršeno pašu uz kafu i užinajte kao pravi Italijani
Shutterstock

 


Kantučini

Sastojci:

270 g glatkog brašna

1 kašičica praška za pecivo

150 g šećera

2 jaja

½ kašičice ekstrakta vanile

1 kašika meda

150 g badema

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte jaja, ekstrakt vanile, med i mešajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Umešati bademe u smesu. Prebacite testo na malo pobrašnjenu površinu i rukama ga oblikujte u duguljast oblik, dužine otprilike 45 cm i širine 5 cm. Testo možete podeliti i na dva dela, pa ćete dobiti manje kekse. Oblikovanu smesu prebacite na papir za pečenje i pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi 10 minuta. Nazubljenim nožem isecite veknu na kriške debljine 1 cm. Isecite ih dijagonalno tako da izgledom bude sličan brusketi. Stavite kotlete na papir za pečenje i vratite u rernu na još 10 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

Komentari (0)

Loading