Svaka domaćica ima svoj recept za FRANCUSKU SALATU auz ovaj vam neće biti gnjecava

alors

07:30

Kulinarski globus 0

Omiljena mešavina povrća, domaćeg majoneza i jaja - francuska salata - neizostavan je deo ručka u nedelji nakon Uskrsa.

francuska salata
Shutterstock

 

Francuska salata

Sastojci:

450 g smrznute mešavine graška i šargarepe

300 g krompira

200 g kiselih krastavčića

so

Za fil:

360 g majoneza (4 kesice)

¼ greni smit jabuke

2 kašike pavlake

1 kašičica senfa

so, biber

Priprema:

Smrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu slanu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju. Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao. Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, ogulite kožu i iseckajte na jednake komade. Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem. Pomešajte majonez sa senfom, kajmakom, solju i biberom i dodajte u smesu od povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte. Posluživanje: Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz nareske ili kuvanu šunku. Savet: Po želji možete umešati i kašiku seckanog peršuna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading