Svaka domaćica ima svoj recept za FRANCUSKU SALATU auz ovaj vam neće biti gnjecava

alors

07:30

Kulinarski globus 0

Omiljena mešavina povrća, domaćeg majoneza i jaja - francuska salata - neizostavan je deo ručka u nedelji nakon Uskrsa.

francuska salata
Shutterstock

 

Francuska salata

Sastojci:

450 g smrznute mešavine graška i šargarepe

300 g krompira

200 g kiselih krastavčića

so

Za fil:

360 g majoneza (4 kesice)

¼ greni smit jabuke

2 kašike pavlake

1 kašičica senfa

so, biber

Priprema:

Smrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu slanu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju. Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao. Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, ogulite kožu i iseckajte na jednake komade. Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem. Pomešajte majonez sa senfom, kajmakom, solju i biberom i dodajte u smesu od povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte. Posluživanje: Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz nareske ili kuvanu šunku. Savet: Po želji možete umešati i kašiku seckanog peršuna.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading