TABULE radicionalna libanska salata s bulgurom razvedfriće i najkišniji dan
Ako vam je ponestalo ideja zaa laganu večeru, ova salata s bulgurom je prava stvar za vas.
Tabule salata
Sastojci:
100 g bulgura
1 svež krastavac
1 veliki paradajz
1 kašičica soli
150 g peršuna
10 g listova mente
1 mladi crni luk
70 ml maslinovog ulja
4 kašike limunovog soka
1 čen belog luka
Priprema:
Bulgur natopite vodom prema uputstvu na pakovanju, ocedite višak vode i ostavite da se ohladi. Krastavac i paradajz oprati, iseći na sitne kockice, posuti solju i ostaviti sa strane. Odrežite deblje krajeve stabljika peršuna, a ostatak iseckajte nožem. Možete koristiti i seckalicu. Ohlađeni bulgur dodajte u činiju s peršunom. Mladi luk iseckati na kolutiće, a mentu grubo iseckati i prebaciti u činiju sa bulgurom. Procedite i bacite sok koji se nakupio na dnu činije od paradajza i krastavca pa dodajte ostatku sastojaka. U maloj činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i izgnječeni beli luk. Preliti preko salate, promešati i po potrebi doterati sa još začina. Ako imate vremena, ostavite 15 minuta pre serviranja da se ukusi sjedine.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
Komentari (0)