TABULE radicionalna libanska salata s bulgurom razvedfriće i najkišniji dan

alo.rs

20:00

Kulinarski globus 0

Ako vam je ponestalo ideja zaa laganu večeru, ova salata s bulgurom je prava stvar za vas.

TABULE radicionalna libanska salata s bulgurom razvedfriće i najkišniji dan
Shutterstock

 

Tabule salata

Sastojci:

100 g bulgura

1 svež krastavac

1 veliki paradajz

1 kašičica soli

150 g peršuna

10 g listova mente

1 mladi crni luk

70 ml maslinovog ulja

4 kašike limunovog soka

1 čen belog luka

Priprema:

Bulgur natopite vodom prema uputstvu na pakovanju, ocedite višak vode i ostavite da se ohladi. Krastavac i paradajz oprati, iseći na sitne kockice, posuti solju i ostaviti sa strane. Odrežite deblje krajeve stabljika peršuna, a ostatak iseckajte nožem. Možete koristiti i seckalicu. Ohlađeni bulgur dodajte u činiju s peršunom. Mladi luk iseckati na kolutiće, a mentu grubo iseckati i prebaciti u činiju sa bulgurom. Procedite i bacite sok koji se nakupio na dnu činije od paradajza i krastavca pa dodajte ostatku sastojaka. U maloj činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i izgnječeni beli luk. Preliti preko salate, promešati i po potrebi doterati sa još začina. Ako imate vremena, ostavite 15 minuta pre serviranja da se ukusi sjedine.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 
doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading