Španci obožavaju ovaj hleb s paradajzom koji može da vam posluži kao sjajna večera

alo.rs

20:00

Kulinarski globus 0

Paradajz je apsolutna zvezda ovog jednostavnog jela koji Španci nazivaju pan con tomate, što u prevodu znači hleb s paradajzom.

Španci obožavaju ovaj hleb s paradajzom koji može da vam posluži kao sjajna večera
Shutterstock

 

Zapečeni hleb sa paradajzom i belim lukom

Sastojci:

400 g ćabate

50 ml maslinovog ulja

2 čena belog luka

800 g zrelog paradajza

1/2 kašičice soli

Priprema:

Isecite ćabatu na kriške debljine 3 cm. Svaku krišku premažite maslinovim uljem i propržite na tiganju ili u rerni. Kada hleb dobije lepu zlatnu boju i postane hrskav, izvadite ga i svaku krišku natrljajte belim lukom. Paradajz iseckajte nožem ili narendajte. Dodajte malo maslinovog ulja, posolite i poklopite hleb. Prelijte sa još malo maslinovog ulja i po želji pospite listovima svežeg bosiljka.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading