Ovu SOČNU PITU stalno su spremali DRUGU TITU: Pevali su joj i pesme, a evo kako se pravi
Zagorski štrukli sa sirom su bili jedno od Titovih omiljenih jela
I ne treba da čudi što je Tito obožavao štrukle, s obzirom na to da je rođen u Zagorju i da je bio poznat kao veliki gurman. A ako vas zanima kakav je ukus, pa reći ćemo samo da je to najsočnija pita koju možete da zamislite.
Štrukli
Potrebno je
Za testo: 250 g mekog brašna, malo soli, jaje, 100 ml mlake vode, kašika ulja. Za fil: 500 g sitnog sira, jaje, 100 ml kisele pavlake, so. Za preliv: 250 ml neutralne pavlake
Priprema
U posudu za mešenje sipati brašno i so, dodati jaje, vodu, kašiku ulja i zamesiti testo. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Sve sastojke za fil - sir, jaje i pavlaku - izmešati, a zatim posoliti prema ukusu. Stolnjak raširiti, obilno posuti brašnom, prebaciti odležano testo i malo ga rukama rastanjiti. Posuti brašnom sa gornje strane, pa oklagijom razvući testo na početni pravougaonik. Zatim podvući ruke pod testo, i sa svih strana povlaiti ka sebi dok se ne doije veći pravougaonik. Fil naneti na trećinu po dužoj strani, urolati pomoću stolnjaka i iseći na jastučiće veličine od 5 do 7 centimetara.
U velikom loncu zakuvati vodu sa malo soli, kad provri, spuštati štrukle, pa kuvati 10-ak minuta. Vaditi rešetkastom kašikom, složiti ih tesno u manju tepsiju i preliti pavlakom i sa malo vode u kojoj su se kuvale, da ogreznu. Peći na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju
Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više
Komentari (0)