Priprema ovih italijanskih lazanji traje malko duže, ali vredi svakog minuta provedenog u kujni

Ivana Vujnović

21:00

Kulinarski globus 0

Ako ste ljubitelj italijanske kuhinje, ovo je pravi recept za vas!

Priprema ovih italijanskih lazanji traje malko duže, ali vredi svakog minuta provedenog u kujni
Shutterstock

 

Italijanske lazanje sa spanaćem i sirom

SASTOJCI:

1 kutija gotovih kora za lazanje

1 kg svežeg spanaća

250 g sira 

100 g putera

100 g parmezana

1 litar mleka

3 kašike brašna

so, biber,

origano

PRIPREME:

Spanać operite i kratko prokuvajte. Ocediti i iseckati. Pomešajte sa sirom i začinite. Bešamel pripremite na sledeći način: U dubljoj posudi otopite puter, dodajte brašno i stalno mešajte, pa polako sipajte mleko. Prokuvajte kratko ali stalno mešajte. Začinite muškatnim oraščićem (opciono), solju i biberom. U posudu za pečenje sipajte malo bešamela, rasporedite testo, rasporedite mešavinu spanaća i sira, prelijte bešamelom, pospite parmezanom i tako nekoliko puta. Odozgo neka budu listovi testa koje prelijete bešamelom, pospite origanom i parmezanom, da dobije koricu tokom pečenja. Stavite u zagrejanu rernu na 180 °C i pecite 40 minuta.
 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

krem brule

KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima

17:00

4 mart, 2024

Kulinarski globus

Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.

Komentari (0)

Loading