Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA

Ivana Vujnović

19:00

Kulinarski globus 0

Namaz ili sps koji ćete često naići u grčkim tavernama, divan je kao predjelo ili prilog, a savršen u sendvičima.

Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA
Shutterstock

 

Grčki umak od patlidžana (Melitzanosalata)

Sastojci:

4 manja patlidžana (1100-1200 g)

2 čena belog luka

3 kašike limunovog soka

2 kašike sitno seckanog peršuna

40 ml maslinovog ulja

so, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 210 °C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh prekriven alu-folijom (ovo radite da biste se sačuvali od ribanja). Patlidžane možete izbockati vrhom noža, ali nije neophodno – pomaže da voda lakše ispari i izbegava da im popucava kožica usled pritiska. Pecite na 220 °C bez ventilatora, dok pulpa ne omekša da možete lako da je probušite nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta za manje do sat vremena za veće.

Pečene patlidžane omotajte folijom i ostavite da odmaraju 15-20 minuta. Očistite ih, pulpu stavite u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko pola sata (povremeno pritisnite kašikom). 

Patlidžan i iseckajte nožem na dasci i dodajte sitno iseckan beli luk. Dodajte limunov sok  so, biber, sitno seckani peršun i na kraju, uz mešanje, dodajte maslinovo ulje.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading