Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA
Namaz ili sps koji ćete često naići u grčkim tavernama, divan je kao predjelo ili prilog, a savršen u sendvičima.
Grčki umak od patlidžana (Melitzanosalata)
Sastojci:
4 manja patlidžana (1100-1200 g)
2 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
2 kašike sitno seckanog peršuna
40 ml maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 210 °C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh prekriven alu-folijom (ovo radite da biste se sačuvali od ribanja). Patlidžane možete izbockati vrhom noža, ali nije neophodno – pomaže da voda lakše ispari i izbegava da im popucava kožica usled pritiska. Pecite na 220 °C bez ventilatora, dok pulpa ne omekša da možete lako da je probušite nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta za manje do sat vremena za veće.
Pečene patlidžane omotajte folijom i ostavite da odmaraju 15-20 minuta. Očistite ih, pulpu stavite u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko pola sata (povremeno pritisnite kašikom).
Patlidžan i iseckajte nožem na dasci i dodajte sitno iseckan beli luk. Dodajte limunov sok so, biber, sitno seckani peršun i na kraju, uz mešanje, dodajte maslinovo ulje.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)