Ne morate da putujete u Grčku, dovedite je u svoj dom s ovim tipičnim grčkim sosom od patlidžana po imenu MELITZANOSALATA
Namaz ili sps koji ćete često naići u grčkim tavernama, divan je kao predjelo ili prilog, a savršen u sendvičima.
Grčki umak od patlidžana (Melitzanosalata)
Sastojci:
4 manja patlidžana (1100-1200 g)
2 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
2 kašike sitno seckanog peršuna
40 ml maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Zagrejte rernu na 210 °C. Patlidžane operite, osušite i stavite na pleh prekriven alu-folijom (ovo radite da biste se sačuvali od ribanja). Patlidžane možete izbockati vrhom noža, ali nije neophodno – pomaže da voda lakše ispari i izbegava da im popucava kožica usled pritiska. Pecite na 220 °C bez ventilatora, dok pulpa ne omekša da možete lako da je probušite nožem. Dok se peku, okrenite ih nekoliko puta, a sve će trajati oko 45 minuta za manje do sat vremena za veće.
Pečene patlidžane omotajte folijom i ostavite da odmaraju 15-20 minuta. Očistite ih, pulpu stavite u cediljku i malo pritisnite kašikom. Ostavite da se cedi oko pola sata (povremeno pritisnite kašikom).
Patlidžan i iseckajte nožem na dasci i dodajte sitno iseckan beli luk. Dodajte limunov sok so, biber, sitno seckani peršun i na kraju, uz mešanje, dodajte maslinovo ulje.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)