Čuveno grčko predjelo BUJURDI gotovo je za samo 10 minuta a potrebno vam je svega par sastojaka

Ivana Vujnović

15:33

Kulinarski globus 0

Bujurdi, najpopularnije grčko predjelo, možete spremiti vrlo brzo i lako.

Grdčki bujurdi
Shutterstock

 

Ukoliko nemate grčku fetu, možete staviti drugi beli sir, važno je da ne bude previše mekan.

Bujurdi

Sastojci (za jednu porciju):

1/2 paradajza

1/2 paprike

1 kriška sira (80 g)

50 g kačkavalja (gauda, ementaler)

origano

maslinovo ulje

Priprema:

U sredinu vatrostalne činijice stavite krišku sira, najbolje je da to bude feta. Postpite odozgo origano i prelijte maslinovim uljem. Paradajz i papriku isecite na kolutove. Preko sira stavite paradajz i papriku pa kačkavalj koji se lepo topi. Opet stavite odogo origano i maslinovo ulje. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 200 stepeni 15-25 minuta a može i u mikrotalasnoj.

Ako volite pikantniji ukus, ubacite malo ljute paparičice.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading