Čuveno grčko predjelo BUJURDI gotovo je za samo 10 minuta a potrebno vam je svega par sastojaka

I. Vujnović

15:33

Kulinarski globus 0

Bujurdi, najpopularnije grčko predjelo, možete spremiti vrlo brzo i lako.

Grdčki bujurdi
Shutterstock

 

Ukoliko nemate grčku fetu, možete staviti drugi beli sir, važno je da ne bude previše mekan.

Bujurdi

Sastojci (za jednu porciju):

1/2 paradajza

1/2 paprike

1 kriška sira (80 g)

50 g kačkavalja (gauda, ementaler)

origano

maslinovo ulje

Priprema:

U sredinu vatrostalne činijice stavite krišku sira, najbolje je da to bude feta. Postpite odozgo origano i prelijte maslinovim uljem. Paradajz i papriku isecite na kolutove. Preko sira stavite paradajz i papriku pa kačkavalj koji se lepo topi. Opet stavite odogo origano i maslinovo ulje. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 200 stepeni 15-25 minuta a može i u mikrotalasnoj.

Ako volite pikantniji ukus, ubacite malo ljute paparičice.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading