Čuveno grčko predjelo BUJURDI gotovo je za samo 10 minuta a potrebno vam je svega par sastojaka
Bujurdi, najpopularnije grčko predjelo, možete spremiti vrlo brzo i lako.
Ukoliko nemate grčku fetu, možete staviti drugi beli sir, važno je da ne bude previše mekan.
Bujurdi
Sastojci (za jednu porciju):
1/2 paradajza
1/2 paprike
1 kriška sira (80 g)
50 g kačkavalja (gauda, ementaler)
origano
maslinovo ulje
Priprema:
U sredinu vatrostalne činijice stavite krišku sira, najbolje je da to bude feta. Postpite odozgo origano i prelijte maslinovim uljem. Paradajz i papriku isecite na kolutove. Preko sira stavite paradajz i papriku pa kačkavalj koji se lepo topi. Opet stavite odogo origano i maslinovo ulje. Pokrijte alu-folijom. Pecite na 200 stepeni 15-25 minuta a može i u mikrotalasnoj.
Ako volite pikantniji ukus, ubacite malo ljute paparičice.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)