SVETSKI KUVARI ODABRALI 10 NAJBOLJIH JELA IZ SRBIJE Iznenadićete se koji specijalitet je odneo prvo mesto
Gastronomski sajt „Taste atlas“, preporučuje jela koja su popularna u različitim delovima sveta. Na jednoj od poslednjih listi posvećenoj gurmanlucima iz naše zemlje našlo se deset jela koje su kritičari hrane izabrali za najukusnije i koje su posetioci sajta ocenili visokim ocenam
Prema oceni gastronomskog sajta „Taste atlas“, među najukusnijim srpskim specijalitetima nalaze se, naravno, pljeskavica, ajvar i pasulj. Ipak, iako mi neke gurmanluke smatramo najukusnijim, oni nisu ni dospeli na listu. Doduše, jelo koje je odnelo prvo mestu – sve nas je iznenadilo i zanima nas da li se slažete sa ovom listom.
Gastronomski sajt „Taste atlas“, preporučuje jela koja su popularna u različitim delovima sveta. Na jednoj od poslednjih listi posvećenoj gurmanlucima iz naše zemlje našlo se deset jela koje su kritičari hrane izabrali za najukusnije i koje su posetioci sajta ocenili visokim ocenama, prenosi Blic Žena.
10. Knedle sa šljivama
Čuveni kolač na kome su odrastale generacije u Srbiji je jednostavan i potrebno je samo par sastojaka za testo – kuvani krompir, jaja i brašno, dok se unutar testa stavlja ukusna, mekana i zrela šljiva. Ove kuglice se kuvaju a zatim valjaju u prepečene mrvice hleba u koje je dodat šećer. Iako na tržištu postoje mnoge varijante ove poslastice, koje uključuju i drugo voće, pa i kremove, još uvek je originalni recept u Srbiji omiljen, a vrednost ovog starinskog kolača prepoznali su i stranci koji dolaze u našu zemlju.
9. Pljeskavica
Omiljeni tradicionalni „fast fud“ u Srbiji i deo svih proslava je svakako pljeskavica. Napravljena od mlevenog goveđeg, svinjskog ili telećeg mesa, a nekada od kombinacije od ove tri vrste. Uz začine, poput mlevene paprike, soli i bibera, a prema nekim recepturama i mlevenog belog ili crnog luka, dobiće aromu i prepoznatljiv ukus. Iako jednostavno jelo, koje svaka domaćica zna da napravi, stranci ocenjuju da je kombinacija masnoće i mesa, kao i začina, zaslužna da se naizgled obično jelo nadaleko propoznaje. Ime ovog jela nastalo je od reči pljeskati, jer se meso pljeskanjem tanji, da bi se napravio karakterističan prepoznatljiv oblik.
8. Krofne
Ova peciva se tradicionalno pripremaju od dizanog testa, koje se prži tako da spolja bude hrskavo, a iznutra mekano, lagano i prozračno. Sada se najčešće pune ili se prelivaju džemom i kremovima od vanile ili čokolade, a najčešće su samo posute šećerom u prahu.
7. Leskovački roštilj
Domaćini u Leskovcu smatraju da su koreni ovakve pripreme mesa došli iz Turske, Grčke i Makedonije u prošlosti. Ipak, lokalne tajne pripreme svojih specijaliteta ne otkrivaju nikome.
6. Pasulj
Stranci vole da jedu našu „supu od pasulja“ koja se tradicionalno priprema od belog pasulja. U ovo jelo najčešće se stavlja kobasica, slanina ili dimljena rebra, a kao obavezan dodatak je povrće poput luka i šargarepe. Mlevena paprika, lovorov list i beli luk se koriste kao začini.
5. Sarma
Tradicionalno tursko jelo koje stranci navode kao zimsko ili kao neizostavni deo menija specijalnih prilika poput slava i svadbi. Čak mnogi od nas, sada ako otvore frižider, mogu pronaći jednu plastičnu kutiju od sladoleda sa nekoliko sarmica u njoj – čisto da nas želja mine.
4. Moravska salata
Moravska salata dolazi iz Niša i Leskovca, a čini je kombinacija praziluka, paradjza, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, ulja i soli. Ova salata kada je rashlađena, prema mišljenju turista, odlična je tokom letnjih meseci. A može se služiti uz grilovano meso, zreli sir i hleb.
3. Burek sa sirom
Oko naziva bureka i porekla i dalje su mnoge nedoumice da li burek može biti sa nekim drugim sastojkom osim sa mesom, kako prenosi sajt „Tejst atlas“, burek sa mesom je samo u Bosni i nastao je kao verzija turskog specijaliteta. U svim ostalim delovima Balkana burek se može naći sa različitim ukusima a ovaj sa sirom se nalazi na visokom mestu prema oceni turista koji su ga probali u našoj zemlji. Prema nekim izvorima okrugli buker sa sirom stigao je u Niš u 15. veku.
2. Ajvar
Tradicionalni namaz od pečene paprike, koja se potom melje i prži u ulju dok ne dobije prepopznatljiv ukus, jedno je od omiljenih jela posluženih za doručak ljudima koji su gostovali u Srbiji. U nekim krajevima priprema se samo od čiste paprike, dok se u drugima dodaje pečena mlevena ljuta paprika ili patlidžan.
1. Komplet lepinja
Ovaj delikates sastoji se iz tradicionalne lepilje presečene na dva dela, a oba dela su premazana kajmakom i na njih se stavlja jaje. Prepeče se nakratko da bi se zatim prelilo pretopom (mast koja je ostala nakon pečenja mesa). Smatra se da je jelo nastalo pre Drugog svetskog rata i najčešće se vezuje za Zlatiborski okrug.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)