RECEPT ZA LANGOŠ Čuvene mađarske mekike sa prelivom od belog luka i kačkavalja

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Ove mekike su neutralnog ukusa, pa umesto premaza od belog luka i sira, možete ih mazati džemom ili kremom.

mekike
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

20 g svežeg kvasca

2 kašike ulja

350 ml mlake vode

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

ulje za prženje

Za premaz:

1 čen belog luka

1 kašika ulja

180 ml kisele pavlake

200 g narendanog kačkavalja

Priprema:

U činiji pomešajte mlaku vodu, šećer, ulje, kvasac. Postepeno dodajte brašno i posolite. Zamesite meko testo, poklopite i ostavite da naraste. Nadošlo testo premesite i napravite loptice. Pokrijte ih da odstoje dok se ulje zagreje. Od svake loptice rukama napravite pljeskavicu i pržite sa obe strane na vrelom ulju dok ne porumene. Beli luk izrendajte i pomešajte sa uljem. Premažite mekike dok su vruće, preko namažite kiselu pavlaku i pospite kačkavalj.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading