ZALOGAJČIĆI SA BELIM LUKOM Način da iskoristite stari hleb koji će vas odvesti pravo u Italiju

Izvor: Anđela Jovanović

10:00

Kulinarski globus 0

Zapečeni hleb začinjen ukusima Italije za koji je potrebno manje od 20 minuta pravljenja.

hleb
Shutterstock

Sastojci

  • izgnječena 3 čena belog luka 
  • 120 ml maslinovog ulja
  • morska so
  • crni biber
  • 1 kašičica origana
  • ½ kašičiće majčine dušice (još bolje sveža)
  • 1 hleb, najbolje baget, ali poslužiće bilo koji
  • 25 g narendanog parmezana
  • 100 g kačkavalja

Priprema

Pastu od belog luka pomešajte s maslinovim uljem, dodajte malo soli, mleveni crni biber, origano i majčinu dušicu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Hleb isecite po dužini i premažite pripremljenom smesom.

Pospite parmezanom i narendanim kačkavaljem.

Pecite ga u rerni zagrejanoj na 180 °C, 5-10 minuta, dok se sir ne otopi, a hleb ne postane zlatan i hrskav na ivicama. Poslužite toplo.

Savet

Hleb možete narezati i na pločice i začiniti pojedinačno.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading