DA LI STE PROBALI INDIJSKI HLEB? Pravi se bez kvasca i gotovo je za dva minuta

Izvor: Ivana Pavlović

18:05

Kulinarski globus 0

Indijci za ovaj recept znaju godinama a naši ljudi sve više otkrivaju njegove čari. Hrskavi zalogaji vrućeg hleba daće novu notu vašoj trpezi. Za samo dva minuta , koja su potrebna da se napravi, uživaćete u svakom novom zalogaju.

DA LI STE PROBALI INDIJSKI HLEB? Pravi se bez kvasca i gotovo je za dva minuta
Shutterstock

Sastojci

280 g brasna
1 mala kašičica praška za pecivo (5 g)
1 mala kašika soli (6 g)
50 g jogurta
170 ml mlake vode
ulje za premazivanje

 

Priprema

Od svih sastojaka umesite testo pa ostavite jedan sat pokriveno na sobnoj temperaturi da miruje. Testo izručite na malo brašna i podelite ga na 6 jednakih delova.  Potom razvite veličine manjeg tanjira, premažite ih sa uljem sa obe strane i pržite u tiganju (Nemojte da uljite tiganj). Pecite po 1-2 minute na srednjoj vatri sa obe strane. Odložite na kuhinjsku krpu dok sve ne bude gotovo.

 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading