KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
Potrebno je
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 500 ml slatke pavlake
- šipka vanile
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom. Presecite uzdužno šipku vanile i vrhom noža pokupite seme vanile i dodajte pavlaci na šporetu. Zagrevajte do tačke ključanja, pa pavlaku lagano dodajte jajima, uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Procedite sadržaj pa prespite u kalupe. Zatim kalupe poređajte u pleh za pečenje u rerni i dodajte toplu vodu do polovine kalupa. Pecite 35 minuta na 140 stepeni. Gotov krem ostavite da se prohladi. Pospite kristal šećerom pa kalupe vratite u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali obavezno stavite led na dno pleha. Izvadite i poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel-koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.
Možda vas zanima:
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
KREM BRULE Kremasti desert sa vanilom ulepšaće vam ceo dan
Napravite domaći krem brule. Gotov je brzo, uspeće i potpunim početnicima, a osvaja na prvi zalogaj.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)