KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
Potrebno je
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 500 ml slatke pavlake
- šipka vanile
Priprema:
Jaja umutite sa šećerom. Presecite uzdužno šipku vanile i vrhom noža pokupite seme vanile i dodajte pavlaci na šporetu. Zagrevajte do tačke ključanja, pa pavlaku lagano dodajte jajima, uz neprestano mešanje žicom za mućenje. Procedite sadržaj pa prespite u kalupe. Zatim kalupe poređajte u pleh za pečenje u rerni i dodajte toplu vodu do polovine kalupa. Pecite 35 minuta na 140 stepeni. Gotov krem ostavite da se prohladi. Pospite kristal šećerom pa kalupe vratite u šporet na gornju rešetku kako bi se šećer karamelizovao kratko 1-2 minuta, ali obavezno stavite led na dno pleha. Izvadite i poslužite krem brule sa toplom hrskavom karamel-koricom i divnim žutim, hladnim filom u kome se vide sitne semenke vanile.
Možda vas zanima:
NAPRAVITE NAJBOLJI KREM BRULE I TO KOD KUĆE Biće sočan i neodoljiv, gosti će biti oduševljeni
Čuveni francuski desert raspametiće i one izbirljive.
KREM BRULE Desert sa vanilom koji pomera granice dobrog ukusa
Sočan i mekan, a zamirisaće cela kuća.
KREM BRULE Penušavi, kremasti desert iz Francuske koji budi sva čula
Zamirisaće cela kuća na vanilu, a nestaće sa stola čim se postavi.
KREM BRULE Francuski penušavi slatkiš kome nije moguće odoleti, a miriše na vanilu
Napravite ovaj fenomenalni desert od vanile, žumanca i slatke pavlake.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)