CUREKI Grčka pletenica za prave sladokusce, a klasik bez premca

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Idealna za doručak ili užinu, prste da poližete.

cureki
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • kora jednog narandže
  • 1 jaje za premazivanje
  • bademi za posipanje (opciono)

Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

 

čokoladna babka

BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

19:00

19 oktobar, 2024

Kulinarski globus

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Komentari (0)

Loading