IMAM BAILDI Tradicionalni turski delikates od patlidžana, zbog čijeg mirisa je i imam pao

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Legenda kaže da je u porobljenom Konstatinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela.

imam baildi
Shutterstock

 

Potrebno nam je:

  • 4 plava patlidžana

Za nadev

  • 2 glavice crnog luka
  • 5 čena belog luka
  • jedna crvena i jedna zelena paprika
  • paradajz
  • vezica peršuna
  • so
  • biber

Za sos

  • 1/2 dl maslinovog ulja
  • 1/2 dl vode
  • so
  • šećer
  • sos od paradajza

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Očistite koru patlidžana, da ostane red kore, red patlidžana. U slanoj vodi ostavite patlidžan koji ste prethodno posolili, oko pola sata. Prebacite u pleh obložen pek papirom, pa pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Od sastojaka napravite nadev, prvo ih sitno naseckajte pa propržite. Nožem napravite rez na patlidžanu pa nanesite povrće. Pomešajte maslinovo ulje, vodu, so, šećer i paradajz sos, da dobijete sos, pa time prelijte punjene patlidžane. Vratite sve u plehu obloženom pek papirom pa dopecite još 15 minuta. Prijatno! Služite toplo ili hladno uz prilog po želji. 

@moja.trpeza Jedan čovek je punih mesec dana, svaki dan, jeo po 24 jaja #mojatrpeza #trpeza #hrana #jaja #fyp #foryoupage #foryou #fypシ ♬ original sound - Moja Trpeza

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading