NEODOLJIVE SARMICE OD VINOVE LOZE Po savršenom turskom receptu, za ručak bez mane
Slasni ručak od kog će vam poći voda na usta.
Potrebno je:
- 300 g listova vinove loze
- 1 šolja pirinča baldo ili arborio
- 2 glavice luka sitno iseckanog
- 150 ml maslinovog ulja
- 25 g pinjola
- 2 kašičice sušene crne ribizle
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1 kašičica mlevenog pimenta
- 2 kašićice suve mente
- pola kašičice crnog bibera
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 200 ml vode
- 2 kašike limunovog soka
- 1/2 šolje seckane mirođije
- 1/4 šolje seckanog peršuna
- Kriške limuna i ekstra devičansko maslinovo ulje za ukras
Priprema:
U toplu vodu potopite pirinač sat vremena, pa operite i isperite. Potopite listove vinove loze na sat vremena, pa operite, isperite i ocedite. Sitno iseckajte crni luk. U tiganju sa zagrejanim maslinovim uljem propržite pinjole. Umešajte luk i pržite 15 minuta, uz neprestano mešanje. Onda dodajte ribizle i mešajte još 1-2 min. Pomešajte cimet, pimento, nanu, crni biber, šećer i so. Dodajte šolju vrele vode i 2 kašike limunovog soka. Poklopite i kuvajte dok voda ne upije. Ugasite ringlu i prebacie u činiju da se prohladi. Zatim, dodajte seckanu mirođiju i peršun pa izmešajte i ostavite sa strane. Pokrijte poklopcem i kuvajte dok se voda ne upije. Isključite ringlu i prebacite fil u činiju / pleh da se ohladi. Onda položite listove vina, sjajnom stranom nadole, grubom stranom sa venama okrenutim nagore. Vrh stabljike odrežite pa dodajte 1 kašičicu fila na sredinu listova. Zatim, preklopite stranice listova u sredinu i urolajte list da umotate fil u cilindar. Nekoliko praznih listova vinove loze stavite na dno velikog lonca i pokapajte malo maslinovog ulja. Stavite sarme u šerpu pa dodajte par kriški limuna. Potom pokrijte teškom pločom, pa lagano pritisnite. Sipajte 50 ml maslinovog ulja na vrh pa nalijte 300 ml vrele vode dok umotani listovi ne budu malo potopljeni. Poklopite pa kada proključa smanjite vatru i kuvajte 40 do 45 minuta. Pustite da odstoji bar 15 minuta pre serviranja. Dekorišite kriškama limuna i pokapajte maslinovim uljem. Bon appetit!
Možda vas zanima:
MILANSKE KRMENADLE BOLJE OD KLASIČNIH Mekane i sočne kao duša
I mirisom i ukusom mame na zalogaj više.
MAĐARSKI GULAŠ POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Svaki zalogaj greje dušu i telo
Ukućani će stajati u redu za još.
PAPRIKE SA JAJIMA IZ BAKNE KUHINJE Duh nostalgije i detinjstva u svakom zalogaju
Lagano i zasitno jelo od kog ćete biti siti satima.
SLADAK KUPUS SA MESOM UKUSA KOJI GOVORI VIŠE OD 1000 JEZIKA Bio je omiljeno jelo Tita i Jovanke
Ukućani će stajati u redu za još.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)