POSNE VARENIKE SA SREMUŠEM Specijalitet koji ukusom ostavlja bez daha, savršen za sve važne datume

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Gurmansko jelo raspametiće i one izbirljive.

posne varenike sa sremušem
Shutterstock

Potrebno je:
Za testo:

  • 300 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike biljnog ulja
  • 50 ml tople vode

Za fil:

  • 200 g sremuša
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber 
  • svež peršun 
  • sok od limuna pola limuna

Za preliv:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Polako sipajte toplu vodu i ulje, pa zamesite glatko i elastično testo, oko 5 minuta. Onda ga pokrijte sa vlažnom krpom i pustite da odstoji pola sata. Prodinstajte sremuš na zagrejanom ulju na tiganju. Posolite, pobiberite i dodajte peršun. Onda dodajte limunov sok.Zatim premesite testo na pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 3 mm. Čašom izrežite okrugle komade testa. Na sredinu svakog komada stavite po kašičicu fila od sremuša. Svaki komad testa preklopite na pola pa pritisnite ivice da ih spojite. U veliku posudu stavite vodu i malo soli, pa zagrejte do ključanja. Ubacite varenike i kuvajte oko 5 do 7 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Prodinstajte seckani crni luk na zagrejanom maslinovom ulju. Gotove varenike prelijte dinstanim lukom.

Komentari (0)

Loading