Dajemo vam 6 kreativnih načina na koji možete da UKRASITE JAJA ZA USKRS OVE GODINE uz detaljan opis i video

alo.rs/I. V.

12:00

Sezonski recepti 0

Od pene za brijanje, preko pirinča, lakova za nokte pa sve do svilenih kravata - ove godine vaša uskršnja jaja mogu biti najmaštovitija dosad. A najbitnije je da sve sastojke verovatno već imate u kući.

Dajemo vam 6 kreativnih načina na koji možete da UKRASITE JAJA ZA USKRS OVE GODINE uz detaljan opis i video
Shutterstock

 

1. Uz pomoć starih svilenih kravata

Sastojci:

3 jaja

1 svilena kravata

1 pamučna gaza

4 kašike alkoholnog sirćeta

Priprema:

Od jedne kravate možete da ukrasite tri jaja. Isecite kravatu i izvojte deo koji nije svila. Isecite na tri dela. Svaki deo obmotajte oko jajeta. Sve umotajte u isečeno parče gaze i učvrstite koncem. Stvaite u šerpu i sipajte vodu i sirće. Kuvajte 20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NANCY (@nancy.birtwhistle)

 

2. Lakovima za nokte

Sastojci:

kuvana jaja

lakovi za nokte u raznim bojama

plastična čaša napunjena vodom na sobnoj temperaturi

čačkalice

Priprema:

Uspite razne lakove za nokte u vodu. Voda ne sme da bude ni pretopla ni previše hladna jer farbanje neće uspeti. Lak treba da se rastopi po površini vode, ali ne i da potone jer to znači da temperatura nije kako treba. Uzmite čačkalicu, pa pomešajte boje. Jaje umačite u vodu preko boja tako da bude prekriveno sa što više boja. Onda ga umočite skroz u vodu i držite pod njom sekund-dva. Izvadite da se prosuši. Ovako pripremljena jaja nisu za preporučljiva za jelo. 

 

3. Penom za brijanje

Sastojci: 

jaja

pena za brijanje

prehrambene boje

Priprema:

Jaja prvo skuvajte i ostavite da se ohlade. Potopite ih nakratko u alkoholno sirće. U papirni tanjirić sipajte penu za brijanje, razmažite je a zatim pokapajte prehrambene  boje. Možete napraviti razne kombinacije. Navucite rukavice za jednokratnu upotrebu. Kada stavite boje koje želite da koristite, pomešajte boje da dobijete šare. Svaku kombinaciju boja stavite u poseban tanjirić.Stavite jaje u penu i pažljivo ga uvaljajte u šarenu penu.  Ostavite sa strane pola sata pa ih ili isperite pod vodom i tada ćete dobiti zamljanu varijantu kao na videu ispod, ili tapkajte penu pažljivo je skidajući da se boja ne bi razmazala. Ova vrsta bojenja je deci vrlo draga jer podstiče senzornu motoriku, ali se preporučuje da i ona imaju rukavice jer se prehrambene boje se teško skidaju.

 

5. Taj-daj tehnika

Sastojci:

kuvana jaja

prehrambene boje

maramice ili ubrusi

posude za boje

špricevi iz apoteke

Priprema:

Boje rastvorite u posebne posude. Mogu da posluže stare plastične čaše ili posudice iz apoteke za urin. Da se boje ne bi mešale, preporuka je da za svaku boju imate poseban špric. Kuvano jaje umorajte u maramicu i pričvrstite. Špricom pokapajte pomalo od željene boje na svaku maramicu kao što je prikazano u videu. 

 

6. Farbanje pirinčem

Sastojci:

kuvana jaja, još topla

pirinač (najbolji je onaj dugog zrna)

boja za jaja (u gelu ili tečna)

okrugla plastična posuda s poklopcem (8-10cm) ili kesa za zamrzivač

Priprema:

U posudu ili kesu za zamrzivač stavite 2 kašike pirinča. Nakapajte boju i razmrljajte da se boja rasporedi. Ubacite jaje, zatvorite posudu (ili kesu preklopite) i nežno tresite da se boja po jajetu lepo rasporedi. Bitno je da svaka boja ima svoju posebnu posudu, odnosno kesu. Ako kombinujete dve ili više boja jaja stavljajte prvo u jednu pa drugu i na kraju treću. 

Samo ukoliko ste koristili prehrambene jestive boje, pirinač možete da jedete nakon farbanja i termičke obrade.

a) Bojenje prinčom i posudama:

 

b) Bojenje pirinčom i kesom:

 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

Komentari (0)

Loading